Jim Carrey slaví narozeniny. Začínal jako dělník a málem vyfoukl slavnou roli Johnnymu Deppovi

Petr Stoško
Foto: New Line Cinema

Jim Carrey patří mezi nejoblíbenější a nejúspěšnější komiky v historii filmu. A právě dnes, 17. ledna, slaví tento fenomenální herec své 60. narozeniny. Připravili jsme si pro vás deset zajímavostí o jeho životě i kariéře, která čítá mnoho úspěchů, ale i několik špatných rozhodnutí.

1. Jim jako uklízeč

Jim Carrey neměl příliš snadné dětství. Již v šestnácti letech musel odejít ze školy a jít pracovat do továrny Titan Wheels, kde pracoval jeho otec. Jim v továrně pracoval jako uklízeč a dle svých slov byl se svým osudem dělníka už tehdy smířený. Jelikož neměla rodina moc peněz, tak kromě Jima museli v továrně začít pracovat i jeho sourozenci.

2. Úspěšný rok 1994

Rok 1994 patřil jednoznačně Jimovi, protože v něm natočil nejdůležitější filmy své kariéry, které se staly celosvětovými hity. Ace Ventura: Zvířecí detektiv, Blbý a blbější a Maska patřily mezi nejvýdělečnější filmy své doby. Všechny stály na komickém umu Jima Carryho a udělaly z něho jednoho z nejlépe placených herců na světě. Jimova sláva a popularita byla tak vysoká, že v roce 1996 si za film The Cable Guy odnesl rekordních 20 milionu dolarů.

3. Nepřítel Tommy Lee Jones

Jim Carrey se stal v roce 1995 představitelem hádankáře, jednoho z batmanových největších nepřátel, ve filmu Batman navždy. Jeho parťákem proti netopýřímu hrdinovi byl Tommy Lee Jones, který ztvárnil roli Harvyho „Two-Face” Denta. Ačkoliv Jones všude možně Carryho chválil, tak v zákulisí tomu tak moc nebylo. Jim později prohlásil, že mu Jones na začátku natáčení řekl, že ho nenávidí a že nemůže vystát jeho blábolení.

4. Kolegové nevěřili v jeho úspěch

Jim prorazil v seriálu In Living Color, který se dočkal solidních pěti řad. Seriáloví kolegové nevěřili v úspěch filmu Ace Ventura: Zvířecí detektiv a pravidelně to Jimovi předhazovali. Herec v úspěch filmu věřil a nebral řeči svých kolegů vůbec vážně. Nakonec se z filmu o zvířecím detektivovi stal obrovský hit a jeho kolegové v seriálu nakonec museli uznat svou chybu a Jimovi se omluvit.

5. Doctor Who

Stát se slavným Doktorem Who ve stejnojmenném seriálu je snem mnoha britských herců. Přestože je Jim Kanaďan, dostal nabídku stát se osmým doktorem, a být tak prvním nebritským představitelem této legendární postavy. Jim Carrey nabízenou roli odmítl a tvůrci pak obsadili anglického herce Paul McGanna.

6. Jim Carrey jako Jack Sparrow

Ano, Jim Carrey měl hrát kapitána Jacka Sparrowa, ale nakonec se objevil v hlavní roli ve filmu Božský Bruce. Ten byl sice také velmi úspěšný, ale věhlasu Pirátů z Karibiku ani zdaleka nedosahoval. Jedni říkají, že Jim Carrey dal přednost Božkému Brucovi, druzí zas, že si tvůrci rozmysleli svoji volbu a radši obsadili Johnnyho Deppa. Pravdu se možná už nikdy nedozvíme, ale dnes už nikdo nepochybuje o perfektním obsazení obou rolí.

7. Vlastní dětská knížka

Jim Carrey v roce 2013 publikoval svou první dětskou knížku jménem How Roland Rolls. Knížka pojednává o vlně, která právě dopadla na pláž a má obavy, co s ní teď bude a jestli je toto konec její existence. Příběh knížky napsal sám Jim a o ilustrace se postaral známý ilustrátor Rob Nason.

8. Nechce hrát v násilných filmech

Jim Carrey se vyhýbá projektům, které vyjadřují vysokou míru explicitního násilí. A proto je jeho role Sala Bertolinniho v Kick Ass 2 velmi zarážející. Dva měsíce před vydáním filmu přestal osobně film podporovat vzhledem k tragickému masakru na základní škole Sandy Hook. Ve filmu je vidět mnoho násilných scén a Jim považuje roli v tomto filmu za velkou chybu. Není se co divit, že Jim svého rozhodnutí dodnes lituje, veřejně se k filmu příliš nehlásí a násilí otevřeně odsuzuje.

9. Dostal se na poštovní známku

V roce 2014 se dostal Jim Carrey na poštovní známku vydanou kanadskou poštou. Šlo o limitovanou edici známek, kde byly zvěčněni známí kanadští herci a herečky. Na známkách spolu s Carrym byli i Mike Myers, Olivier Guimond, Martin Short nebo Catherine O’Hara. Celá edice byla inspirována úspěšnými známkami zesnulého komika Johna Candyho z roku 2006.

10. Díky svému otci

Byl to právě otec Jima Carryho, kdo ho podporoval v jeho stand-up začátcích v kanadském Torontu. Jim začal vystupovat v klubu Yuk Yuk, který stál na samém počátku úspěšné cesty za slávou. Během celé kariéry ho otec velmi podporoval, ale zrovna, když se začínalo Jimovi dařit, začala se u jeho otce pomalu objevovat Alzheimerova choroba, která rychle zapříčinila demenci. V Jimově průlomovém roce 1994, několik týdnů po premiéře filmu Maska, Percy Joseph Carrey umírá. Nedožil se tak největší slávy svého syna, která měla teprve přijít.

Na Netflixu ho můžete vidět v těchto filmech:

  • Lhář Lhář
  • Maska
  • Návrat blbýho a blbějšího
  • Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod
  • I Love You Phillip Morris
  • Grinch
  • Ježek Sonic
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.