Maggie Smith při natáčení Harryho Pottera bojovala s rakovinou. Dnes herečka slaví úctyhodné narozeniny

Eva Lenská
Foto: Warner Bros. Pictures

Dnes slaví narozeniny významná britská herečka Maggie Smith, kterou čeští milovníci filmů znají především jako Minervu McGonagallovou z Harryho Pottera. Pojďme si říci, v jakých filmech ji najdeme na Netflixu a jako bonus přidáme i pár zajímavostí.

Margaret Natalie Smith se narodila 28. prosince 1934 v Romfordu. Začínala jako divadelní herečka. První film natočila v roce 1956. Má dva Oscary za snímky Nejlepší léta slečny Jean Brodieové a Apartmá v Kalifornii. V roce 1970 byla oceněna řádem britského impéria a v roce 1990 dostala šlechtický titul dame (ženský ekvivalent sira). Byla dvakrát vdaná a má dva syny. Dnes tato jedinečná herečka slaví 87. narozeniny.

Na Netflixu můžete Maggie Smith vidět v těchto filmech:

  • Chlapec, kterému říkají Vánoce
  • Panství Downton
  • Kouzelná chůva a Velký třesk
Foto: StudioCanal

Svůj sen o divadle si splnila už v 18 letech

Maggie snila o divadle a herectví už od dětství, ale její rodiče ji v tom nepodporovali. Matka jí dokonce říkala, že dívka s takovým obyčejným obličejem nemůže být herečkou. Přesto se nevzdala a v 17 letech začala studovat herectví a o rok později debutovala na velkém jevišti. Její první rolí byla Viola ve Večeru tříkrálovém. Jako komediální herečka několik let jezdila s komerčními produkcemi. Zpívala, tančila a bavila publikum. Ve 22 letech už vystupovala v show na Broadwayi.

Během natáčení Harry Pottera bojovala s rakovinou

V sérii o Harry Poterrovi ztvárnila Minervu McGonagallovou. Během natáčení filmu Harry Potter a Princ dvojí krve onemocněla rakovinou prsu. Ačkoli se cítila vyčerpaná a musela podstoupit chemoterapii a ozařování, pokračovala v práci, protože nechtěla zklamat své fanoušky.

Foto: Focus Features

Je sebekritická a ráda si ze sebe dělá legraci

Odjakživa byla kritická vůči svému talentu a nikdy nevynechala příležitost, aby si ze sebe udělala legraci. O jedné ze svých cen řekla, že se porotci prostě nerozhodli, komu jinému by ji měli dát. Je známá svou skromností a tím, že nešetří ironií.

Kromě herectví umí i výborně zpívat

Stejně jako mnoho talentovaných herců, kteří působili v divadle, je Maggie Smith výjimečnou zpěvačkou. Byla obsazována do různých rolí, které vyžadovaly zpěv, a pokaždé to zvládla na výbornou. K jejím nejlepším pěveckým výkonům patří interpretace verbovací písně z první světové války s názvem I’ll Make a Man of You, kterou zpívala v roce 1969 ve filmu Jaká to rozkošná válka!

Trpí zánětlivým onemocněním štítné žlázy

Herečka trpí autoimunitním onemocněním, které postihuje štítnou žlázu. Jde o Graves-Basedowovu chorobu, která se vyznačuje úbytkem na váze, bušením srdce, slabostí a typickým vypoulením očí. Tato nemoc jí byla diagnostikována v 54 letech. Maggie ji léčila tak, že podstoupila radioterapii a oční operaci.

Foto: Fox Searchlight Pictures / Laurie Sparham

Oba její synové jsou herci

Maggie Smith má dva syny, Tobyho Stephense a Chrise Larkina, kteří se také stali herci. Přestože je k herectví nevedla, oba se vydali v jejích stopách. Toby hrál v mnoha projektech a pravděpodobně nejznámější je jeho role kapitána Flinta v seriálu Pod černou vlajkou. Chris Larkin si zahrál například v páté řadě populárního seriálu Cizinka.

Před Harry Potterem neexistovala

Každý, kdo viděl filmy o Harry Potterovi, ví, kdo je Maggie Smith, ale před uvedením těchto filmů byla téměř neznámá. Přestože nasbírala řadu televizních a filmových ocenění, širší veřejnost ji neznala. Lidé, kteří ji znali, se zajímali spíše o divadlo než o televizi nebo film. Proto také žertem prohlásila, že před Harry Potterem neexistovala.

Zdroj: brightside, ranker

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.