Kvíz: Jak dobře znáte slavné válečné filmy?

Na západní frontě klid / Foto: Reiner Bajo/Netflix

Filmy s válečnou tématikou jsou divácky velice oblíbené. Existuje jich spousta, ať už o první světové válce nebo o druhé světové válce. Pokud patříte mezi fanoušky válečných filmů, možná se vám bude líbit náš kvíz.

Od zákopů první světové války po válčení v pouštích Středního východu přinesly válečné filmy realitu a hrůzy konfliktu na velké plátno. Režiséři a herci nám předvedli nezapomenutelné výkony, které oživily historii ve všech jejích drsných detailech.

V roce 1998 vyšel film Zachraňte vojína Ryana, který bezpochyby můžeme zařadit mezi nejpopulárnější válečné filmy všech dob. Za zmínku určitě stojí také Stalag 17 od režiséra Billyho Wildera z roku 1953 o zajateckém táboře za druhé světové války, který skvěle kombinuje drama, násilí a humor.

Opomenout ve výčtu dobrých válečných filmů nesmíme rozhodně ani napoleonský epos Sergeje Bondarčuka Vojna a mír z roku 1965 nebo Tucet špinavců z roku 1967 od Roberta Aldricha. Filmů s válečnou tématikou je zkrátka hodně a mnoho z nich je opravdu dobrých.

Pokud patříte mezi ty, kteří si takový film čas od času rádi pustí, nebo se považujete za jejich velké znalce, mohl by se vám líbit náš následující kvíz, který se věnuje přesně této tématice – válečným filmům.

Zkuste, jak dobře se ve válečných filmech vyznáte.

Vojáci, pozor! Pochodem v chod!

Na západní frontě klid

Kvíz: Jak dobře znáte slavné válečné filmy?

Zkuste si kvíz.

1 / 10

Film, odehrávající se v Rusku během napoleonských válek, je založen na románu Leva Nikolajevič Tolstého. Jsou v něm vyobrazeny bitvy u Slavkova a Borodina. O jaký film jde?

2 / 10

Který film z roku 1930 byl natočen podle románu Ericha Maria Remarqua?

3 / 10

Jak se jmenuje postava, kterou hraje Jude Law ve filmu Nepřítel před branami?

4 / 10

Veterán z války v Koreji seržant Thomas Highway je tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a účastnil se rvaček, takže byl nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. O jaký film, ve kterém hrál hlavní roli Clint Eastwood, se jedná?

5 / 10

Film Zachraňte vojína Ryana je o útoku na Pearl Harbor a několika bitvách, které po něm následovaly. Ano, nebo ne?

6 / 10

Který film se zaměřuje na právníky námořnictva a námořní pěchoty JAG a válečný soud dvou amerických mariňáků obviněných z činů spáchaných na Guantánamu na Kubě?

7 / 10

Který film z roku 1962 vypráví příběh britského vojáka, který vedl arabské kmeny v povstání proti jejich tureckým vládcům během první světové války?

8 / 10

Který herec hraje ve filmu Kód Enigmy profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga?

9 / 10

Který z následujících filmů zobrazuje pokus o atentát na Adolfa Hitlera?

10 / 10

Dokážete jmenovat film z roku 1942, ve kterém hraje John Wayne pilota velícího letecké stíhací jednotce v boji proti japonským bojovým letounům?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 76%

0%

ZKUSTE SI I DALŠÍ KVÍZY:

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.