Kvíz: Louis de Funès je filmová ikona. Jak dobře znáte jeho filmy?

Louis de Funès ve filmu Četník a mimozemšťané / Foto: Société Nouvelle de Cinématographie (SNC)

Louis de Funès byl francouzský herec a komik, známý svým výjimečným talentem a energickým hereckým stylem. Svými filmovými rolemi se proslavil i u nás. Kdo by neznal jeho ikonické role v Četnících nebo Fantomasovi? Zkuste si v našem filmovém kvízu, jak dobře znáte jeho filmové role.

Louis de Funès se narodil ve francouzském městě Courbevoie do rodiny španělských přistěhovalců. Než započal svou hereckou kariéru, pracoval jako pianista v barech a kabaretech. Hereckou dráhu pak zahájil ve 30. letech 20. století, ale první větší úspěchy přišly až v 50. a 60. letech, kdy začal dostávat významnější role v komediích.

Mezi jeho nejslavnější filmy patří Četník ze Saint-Tropez (1964) a jeho následná pokračování, ve kterých ztvárnil postavu Ludovica Cruchota. Populární jsou také filmy jako Fantomas (1964), Velký flám (1966) a Křidýlko nebo stehýnko (1976). Jeho komedie byly populární nejen ve Francii, ale i v mnoha dalších zemích, zejména ve střední a východní Evropě. U nás ho naprosto bravurně nadaboval František Filipovský.

Louis de Funès byl známý schopností ztvárnit různé typy neurotických a autoritářských postav, často vystavených absurdním situacím. Díky svému mimořádnému komediálnímu talentu se stal jedním z nejoblíbenějších a nejuznávanějších francouzských herců své doby.

Jeho herecká kariéra byla poznamenána zdravotními problémy, včetně několika infarktů, které ho přinutily zpomalit v našlapaném programu. Louis de Funès nakonec zemřel na srdeční infarkt v roce 1983 ve věku 68 let. I po smrti však zůstává ikonou francouzské kinematografie a jeho filmy jsou mezi diváky oblíbené po celém světě do dnes.

Máte rádi filmy s Louisem de Funèsem? Zkuste si v našem kvízu, jak se v nich vyznáte.

Louis de Funès ve filmu Četník a mimozemšťané

Jak dobře znáte filmy s Louisem de Funèsem?

Zkuste si to v našem kvízu.

1 / 10

Kolik filmů má filmová série Četník ze Saint Tropez?

2 / 10

Ve kterém filmu hraje Louis de Funès roli Charlese Duchemina, který hodnotí kvalitu jídla?

3 / 10

Dívčí taneční skupina pod vedením slavného manažera a choreografa Evanse slaví úspěchy po celém světě. Uhlídat tento rej krasavic je pro Evanse úkol vskutku heroický. Snad proto u něj platí cosi o tom, že účel světí prostředky. Musí totiž udržet nejen profesionální kázeň, ale především i kázeň morální. O jaký film jde?

4 / 10

Jak se jmenuje postava, kterou Louis de Funès ztvárnil v trilogii Fantomas?

5 / 10

Ve kterém filmu Louis de Funès ztvárňuje postavu bohatého francouzského vinaře jménem Claude Ratinier?

6 / 10

Ve kterém filmu hraje Louis de Funès roli obchodníka, který je pašuje diamanty v luxusním autě?

7 / 10

Ve kterém z filmů o Fantomasovi je komisař Juve na křesle v modrém převleku a paruce a když se probere, převrátí se s ním křeslo a diví se, kde je?

8 / 10

Jak se jmenuje Cruchotova dcera, která se objevuje například ve filmu Četník v New Yorku?

9 / 10

V jakém filmu si Louise de Funese zahrál bohatého francouzského podnikatele, který nemá nic proti cizincům, pokud to nejsou zrovna černoši, Židé nebo Arabové?

10 / 10

Který herec ve filmech o Fantomasovi ztvárnil postavu Fantomase?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 70%

0%

ZKUSTE SI I DALŠÍ KVÍZY:

Zdroje: ČSFD, French FIlms

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Vít Hřivna

    V Křidýlku nebo stehýnku hrál Funes Duchemina, ne Tricatela. Toho hrál Julien Guiomar, pokud se nepletu. A že by v Pošetilosti mocných byl obchodníkem se zvířaty, to si tedy nevybavuji. Byl tam výběrčím daní u španělského krále. Do toho mi prodej exotických zvířat moc nesedí. Ale ať mě větší odborník na jeho filmy opraví.

    1. Marta Kratochvílová

      Dobrý den, omlouvám se, kvíz jsem tvořila v noci a trochu se mi v systému přeházel. Už je vše opravené.