Kvíz: Zkuste poznat známé české filmy a seriály podle písní, které v nich zazněly

Foto: Filmové studio Barrandov

Česká filmová hudba je neodmyslitelnou součástí naší kinematografie. Od ikonických melodií, které nás provází od dětství, až po moderní skladby, které dodávají filmům atmosféru a hloubku. Otestujte si v našem kvízu své znalosti z nezapomenutelných filmových melodií, které jsou spjaty se známými českými filmy.

Máte rádi české filmy, pohádky a seriály? Obzvláště ty starší? Pak jistě budete znát i písně, které se díky nim proslavily. Vždyť mnoho českých písniček by bez nich možná ani nebylo tak populárních.

Česká filmová hudba má dlouhou a bohatou tradici, která sahá až do počátků československé kinematografie. Prvním významným skladatelem české filmové hudby byl Jaroslav Ježek, který svou prací na filmech Voskovce a Wericha v 30. letech 20. století položil základy pro budoucí generace. Jeho skladby jsou dodnes považovány za klasiku, ať už jde o jazzově laděné melodie nebo orchestrální kompozice.

V období po druhé světové válce se česká filmová hudba dále rozvíjela, a to zejména díky skladatelům, jako byl Zdeněk Liška, který spolupracoval s režiséry Karlem Zemanem a Františkem Vláčilem. Jeho hudba se naprosto perfektně dokáže prolínat s vizuální složkou filmu. Pracoval na filmech jako Marketa Lazarová či Valerie a týden divů. Tyto filmy jsou ikonickými příklady spojení hudby a filmu.

V 60. letech se česká filmová hudba rozšířila do nových žánrů. Skladatelé jako Jiří Šust, který spolupracoval s režisérem Jiřím Menzelem, nebo Luboš Fišer, který pracoval na filmu Spalovač mrtvol, přinášeli do českého filmového světa nové hudební postupy.

České filmy i seriály jsou plné nejen skvělé hudby, ale i nezapomenutelných písní v podání českých hudebních interpretů. Mnoho z nich znají někteří dokonce nazpaměť a staly se z nich obrovské hity. Kdo by neznal třeba píseň Ten umí to a ten zas tohle, kterou nazpíval Jan Werich, Miluju a maluju od Václava Neckáře nebo písničku Dělání, kterou složili Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák?

Znáte ale i další filmové písně?

Šíleně smutná princezna

Poznáte české filmy nebo seriály podle písní?

Zkuste si náš kvíz!

1 / 14

Z jakého českého seriálu je píseň Můj čas, kterou zpívá trojice Hana Zagorová, Stanislav Hložek a Petr Kotvald?

2 / 14

Z jakého filmu pochází píseň Severní vítr, kterou složili Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák?

3 / 14

V jaké české komedii zazní píseň Sladké mámení?

4 / 14

V jakém filmu zazněla píseň s textem „Arizona, Arizona, to je pravých mužů zóna, karty šustí, kulky bzučí, krávy cituplně bučí, cítím se v té pohodě jako ryba ve vodě…“?

5 / 14

V jaké pohádce zní píseň Slza z tváře padá?

6 / 14

V jakém českém seriálu zní písnička, ve které se zpívá: „Stotisíckrát o tom snil každý z nás a pak se stal dospělým, jak šel čas…“?

7 / 14

V jaké české pohádce zazněla píseň Statistika, ve které se zpívá, že je to opravdu nuda…?

8 / 14

V jakém českém filmu zazněla píseň Ten kdo nedumá?

9 / 14

V jakém filmu zní píseň s textem „Ani k stáru, ani k stáru, ani k stáru, nemám o životě páru, nemám páru…“?

10 / 14

V jakém českém filmu zazněl text písně „Cizími slovy ti jedna z nich poví, jak muži se loví buď pan admirál nebo král…“?

11 / 14

Pro jaký televizní seriál v roce 1968 původně vznikla dnes legendární píseň Modlitba pro Martu, kterou zpívá Marta Kubišová?

12 / 14

V jakém filmu zpívají Hana Hegerová a Waldemar Matuška píseň Tak abyste to věděla?

13 / 14

Ve kterém filmu zazní píseň, kde se zpívá: „Tupíruj si dívko vlasy, bez ohledu na počasí. Tupíruj se, neznej bratra, vyžeň účes na tři patra…“?

14 / 14

V jakém filmu zní písnička Znám tu louku voňavou?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 86%

0%

KUSTE SI I DALŠÍ KVÍZY:

ZDROJE: Diplomová práce JAMU – Česká filmová hudba do 60. let 20. století (Zdeněk Liška), ABCzech, FOK

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.