Film Krajina ve stínu, inspirovaný skutečnými událostmi, míří na Netflix. Získal 7 Českých lvů

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Na Netflix míří Krajina ve stínu, film inspirovaný skutečnými událostmi, který natočil známý český režisér Bohdan Sláma. Pojednává o osudech obyvatel pohraniční vesnice, kteří zažili jak nacismus, tak komunismus.

Bohdan Sláma obvykle točí spíše příběhy ze současnosti. K jeho nejlepším filmům patří Štěstí, Venkovský učitel a Bába z Ledu. S Krajinou ve stínu si vyzkoušel něco zcela nového. Jde o výpravný černobílý snímek, který se zabývá bolestivými a temnými obdobími naší historie.

Foto: Bontonfilm

Obyvatelé malé vesnice v pohraničí si ve třicátých, čtyřicátých a padesátých letech minulého století užili své. Museli čelit fašismu, komunismu i dozvukům druhé světové války. Každý na tyto změny režimů samozřejmě reaguje jinak. Ve středu dění je však jedna rodina, na kterou rány osudu dopadají zvlášť mocnou silou. Hlava rodiny Karel Veber myslí, že se mu na straně Němců bude dařit lépe, jeho žena Marie je ale rozhodnutá zůstat za každou cenu Češkou.

Těžká doba, kdy si člověk musí vybrat, zda bude Rakušanem, Němcem nebo Čechem, semele všechny. Obyvatelé vesnice najednou nevědí, komu věřit a musejí se vyrovnávat s bezprávím, násilím a prospěchářstvím. Z kdysi přátelského souseda se náhle může stát nepřítel nebo dokonce vrah.

Ve filmu si zahrálo mnoho oblíbených českých a slovenských herců. Uvidíte tedy Stanislava Majera, Magdalénu Borovou, Csongora Kassaie, Pavla Nového, Barboru Polákovou, Zuzanu Kronerovou, Petru Špalkovou a mnoho dalších.

Snímek se natáčel především v Bořici u Mirotic, kde Bohdan Sláma žije. Krajina ve stínu zabodovala i u filmových kritiků v zahraničí a u nás získala sedm Českých lvů. Celý film trvá 135 minut a premiéru měl 10. září 2020.

Na Netflixu si Krajinu ve stínu můžete pustit už 25. prosince.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.