Hvězdně obsazený český film Gump – pes, který naučil lidi žít, míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Český film od F. A. Brabce potěší zejména pejskaře, kterých je v Česku dost. Je natočen podle knihy a hlavním hrdinou je toulavý pes Gump. Komu se líbily filmy Psí poslání nebo Neuvěřitelná cesta, bude pravděpodobně také nadšen.

Češi milují psy a téměř každý doma nějakého má, nebo po něm alespoň touží. Bohužel máme také plné útulky a v zemi nechybí ani množírny. I těch se tento film, který vás naučí dívat se na svět psíma očima, dotýká.

Snímek Gump – pes, který naučil lidi žít byl natočen podle stejnojmenné knihy Filipa Rožka, která vyšla v roce 2019. Autor knihy spolupracuje s Ligou na ochranu zvířat a je spoluzakladatelem organizace Se psem mě baví svět, která pomáhá týraným a opuštěným psům najít skutečný domov.

Jak už bylo řečeno, film natočil režisér a kameraman F. A. Brabec, který je známý díky snímkům Kytice a Máj. Jeho podmínkou bylo, aby film neměl otevřený konec jako kniha, a aby mohl ukázat, že pes opravdu může naučit lidi žít.

Tento film se může pyšnit i skvělým obsazením. Hrají v něm téměř samí majitelé a milovníci psů. Patří k nim Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Patricie Pagáčová, Marek Taclík, Zbigniew Czendlik, Hana Holišová, Olga Lounová, Karin Krajčo Babinská a Nela Boudová.

Přestože se diváci mohou těšit na spoustu hvězd českého filmu, největší hvězdou snímku je bezesporu pes Gump, kterého ztvárnili čtyři psi a namluvil jej Ivan Trojan. Ten mimochodem namluvil i audioknihu. Ivana inspiroval jeho jezevčík a také knižní předloha, díky které se dokázal vcítit do psí duše a mysli.

Gump není jen tak obyčejný pes. Gump hledá štěstí a domov plný lásky. Ačkoli se zdá, že ho na začátku najde u dobráka Bedřicha, který žije na vrakovišti, osud jim nepřeje. Pejsek je od páníčka proti své vůli odtržen a nezbývá mu nic jiného než putovat po kraji, střídat dobré i špatné domovy a dělat všechno proto, aby znovu našel toho svého jediného milujícího člověka.

Ústřední píseň k filmu s názvem Vítr do plachet složil a nazpíval populární český zpěvák Marek Ztracený. Kromě Gumpa se ve filmu objevili i další pejsci, kteří všichni pocházeli z útulků.

A co je poselstvím filmu? Uvědomění si, že zrovna takových oddaných a na teplo domova čekajících psů jako je Gump, jsou v Česku plné útulky. Toužíte-li po chlupatém kamarádovi, nebojte se ho hledat právě na takovém místě. Může vás mnohým překvapit a naučí vás žít.

Gumpovu psí duši budete moci díky Netflixu poznat už 20. prosince.

Zdroj: cinemacity, bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.