Herecký debut Ewy Farne, příběh o lásce v dospívání a mnoho dalšího v česko-německém filmu Uzly a pomeranče

Eva Lenská
Foto: Daniel Severa Production

Pokud máte rádi příběhy pro mládež a četli jste stejnojmennou knihu od Ivy Procházkové, máme dobrou zprávu. Netflix tento film zařadil do své databáze a můžeme si tak připomenout mladou lásku dospívajícího chlapce k dívce, která voní po pomerančích, sledovat úchvatné pohledy na krajinu i stáda koní a pozorovat rodinné prostředí za těžkých časů.

Film Uzly a pomeranče vznikl podle knihy Ivy Procházkové, která vyšla v roce 2011. Autorka za ni dostala několik cen, včetně ceny Magnesia Litera. Není divu, že se do scénáře k filmu pustila sama a režie se ujal její manžel Ivan Pokorný, který režíroval i známý seriál Vraždy v kruhu.

Snímek měl premiéru v roce 2019 a konečně se dostává i na Netflix. Ačkoli má podle některých kritiků i diváků k dokonalosti daleko a víc by zaujal mládež před takovými 20 lety, přecejen není úplně k zahození.

Foto: Daniel Severa Production

Příběh se točí kolem čtrnáctiletého Darka (Tomáš Dalecký), kterému zemřela máma. Jeho táta (Stanislav Majer) se stále utápí v žalu a v alkoholu, řeší existenční problémy a starý statek v Lužických horách mu skoro padá na hlavu. O osmiletou sestru Emu s Downovým syndromem, se tedy stará dospívající chlapec. Ten zároveň prožívá první citové vzplanutí k o rok starší Hanně (Emilie Neumeister), která voní po pomerančích.

V momentě, kdy otec přijde o práci a o Emu se zajímá sociálka, na statku se objevuje Němec Uli s nápadem, že by spolu s Darkovým tátou mohli chovat staré, nemocné a zraněné koně. Darek je náhle ve svém živlu a nevadí mu ani dlouholetý nepřítel Hugo či otravná „skoromacecha” pošťačka Marta (Ewa Farna). Jenže všechno má svůj konec a přichází vystřízlivění i konfrontace s tátou. Jak to oba ustojí? Nezničí to jejich vztah navždy?

Jak už bylo řečeno, snímek není dokonalý, na ČSFD má hodnocení pouze 45 %. Přesto se divák může pokochat nádhernou krajinou, sledovat romantické záběry na stádo běžících koní a vychutnat si přirozené herecké výkony jak Tomáše Daleckého, tak jeho sestry, kterou ztvárnila talentovaná Hana Bartoňová. Kromě toho si můžeme užít i vydařený herecký debut populární zpěvačky Ewy Farne. Krásný je také poetický pomerančový závěr.

Snímek Uzly a pomeranče je na Netflixu k vidění od 1. září.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.