Herečka Gillian Anderson ukázala fotky z natáčení v Česku. Na jedné fanoušky překvapila čůrajícími chlapíky, na další je s Táborským

Photo by Xavier Collin/Image Press Agency via Despotiphotos (cut)

Česko je rájem filmařů. Nyní do kin, zatím jen v USA, vstoupil další snímek natáčený v České republice. Jde o rodinné drama Bílé ptáče (White Bird: A Wonder), ve kterém si zahrály například i Helen Mirren a Gillian Anderson. Druhá jmenovaná nyní své sociální sítě začala zaplavovat snímky z Prahy. Na jedné fotografii je i s hercem Miroslavem Táborským.

Natáčení v Praze

V Česku, a především v Praze, se neustále něco natáčí. Nedávno se roznesly zprávy o tom, že zde Arnold Schwarzenegger točí pokračování svého seriálu Fubar pro Netflix. Stejně tak zde Netflix před časem dotočil rodinnou dobrodružnou komedii s Jeanem Reno Vlkodlaci z Temného Hvozdu, kterou vydá už 21. října. A nyní do kin, zatím pouze v USA, vstoupilo rodinné válečné drama Bílé ptáče, které zde v roce 2021 točila produkční společnost Lionsgate.

Produkce při natáčení filmu využívala lokality po celé České republice, včetně Kutné Hory, hradu Grabštejn za Libercem, brdských lesů jihozápadně od Prahy a dalších venkovských lokalit v Kolešově, Štampachu, Svatém Janu pod Skalou a Hýskově.

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE NA FILM DÍRA 2: POKRAČOVÁNÍ HITU NETFLIXU, KTERÉ ZVEDÁ ŽALUDEK, MÁ DOBRÉ ZÁKLADY, ALE ZA JEDNIČKOU DOST POKULHÁVÁ

O čem je film Bílé ptáče?

Pozor, následující text obsahuje spoilery!

Válečné drama Bílé ptáče, které je od 4. října v kinech, vypráví příběh o chlapci jménem Julian (Bryce Gheisar), který se snaží zapadnout do své nové školy, protože z té předchozí byl vyloučen kvůli týrání spolužáka. Jednoho dne ho však navštíví babička Sara (Helen Mirren) z Paříže a vypráví mu soucitný a hrdinský příběh o tom, jak ji v nacisty okupované Francii během druhé světové války schoval mladík (Orlando Schwerdt) a jeho rodina před gestapem. V noci Julien učí Saru (teenagerku si zahrála Ariella Glaser) to, co se přes den naučil ve škole. Náklonnost mezi nimi nakonec přeroste v lásku. Mezitím chlapcova matka (Gillian Anderson) riskuje vše, aby je oba udržela v bezpečí.

TAKÉ JSME PSALI: NEZAPOMENUTELNÁ PODÍVANÁ: MNOHA CENAMI OVĚNČENÝ A DIVÁKY OPĚVOVANÝ SNÍMEK TÁR S CATE BLANCHETT MÍŘÍ NA NETFLIX

V roce 1944 po osvobození Monte Cassina je Julien při cestě do školy na kontrolním stanovišti zatčen Milicemi a hozen do korby náklaďáku pro transport do odlehlého tábora v horách. Během pokusu o útěk ostatních vězňů je zastřelen. Na konci války se Sara znovu shledá se svým otcem, ale zjistí, že její matka byla zabita v koncentračním táboře v Osvětimi.

Bílé ptáče je spin-offem šest let starého snímku (Ne)obyčejný kluk (Wonder). Zatímco původní film s Owenem Wilsonem a Julií Roberts v hlavních rolích se odehrával v současném New Yorku, většina filmu Bílé ptáče se odehrává ve Francii z období 2. světové války, přičemž dobová místa ztvárnila Praha a okolní lokace. Chlapec jménem Auggie z prvního filmu je tím, kterého v novince Julian ve škole šikanuje.

Kdy vyjde film Bílé ptáče v Česku?

Film, který měl původně spatřit světlo světa už v září 2022, měl nakonec premiéru na 43. židovském filmovém festivalu v San Franciscu 30. července 2023. V lednu téhož roku pak bylo oznámeno, že bude Bílé ptáče vydáno v srpnu 2023. Nicméně kvůli stávce scenáristů a herců v Hollywoodu se uvedení opět odsunulo. V prosinci 2023 společnost Lionsgate nakonec přeplánovala uvedení filmu ve Spojených státech na 4. října 2024. Jak to bude s premiérou u nás, je stále ve hvězdách.

Gillian Anderson se fotí s Táborským a obdivuje čůrající chlapíky

Ve filmu si zahrála také herečka Gillian Anderson. Ta nyní na svůj Instagram začala přidávat snímky z jednotlivých natáčecích dnů z různých kolací včetně Prahy, kde se často evidentně procházela i se svým čtyřnohým mazlíčkem. V jednom příspěvku má dokonce jako úvodní snímek fotku s českým hercem Miroslavem Táborským.

U příspěvku z prvního natáčecího dne pak přidala malé překvapení pro své sledující. „Potáhněte prstem pro překvapení,“ napsala. Tím překvapením je video na konci celého carouselu, na němž jsou sochy čůrajících chlapíků, kteří močí na mapu České republiky. Jde o plastiku Davida Černého z roku 2004 před Muzeem Franze Kafky v areálu Hergetovy cihelny na Malé Straně. Příspěvek přidala i na Facebook.

Posted by Gillian Anderson on Sunday, October 6, 2024

Když byla Gillian Anderson v Praze, v rozhovoru pro Czech Film Commission tehdy na otázku, zda měla možnost víc prozkoumat Prahu, řekla: „Abych byla upřímná, viděla bych z města víc, kdyby před hotelem každý den nebyli paparazzi. Ale možná, že když přijdu znovu, bude to anonymní a budu mít větší šanci projít se po vašem krásném městě.“

Zdroje: Sociální sítě Gillian Anderson, Czech Film Commission, Collider, White Bird Movie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.