Film Bába pod kořenem: Projekt usiluje o největší legendu českého bizáru. V upoutávce je Zdena znásilněna kořenovým démonem

Radim Červenka
Foto: Balt

Produkční skupina kolem pražského kina Balt chystá novinku inspirovanou slavnou Bábou po kořenem. Film Kořenový vězeň se inspiruje slavnou reportáží TV Nova o paní Zdeně Novotné, která se zasekla pod kořenem a 11 hodin čekala na záchranu. Celá země ji pak zná jako Bábu pod kořenem.

Když se reportéři TV Nova vydali točit další příběh o banalitách všedního dne do nejpopulárnější zpravodajské relace Televizní noviny, pravděpodobně netušili, že dají vzniknout bizarnímu příběhu, který ovlivní celé generace. Virální videa v roce 2012 zažívala vzestup, stejně jako platformy typu YouTube. Bába pod kořenem stála na pozadí nespočetného množství memů a dodnes se kuriozitě lidé smějí až mají problém udržet vlastní moč, podobně jako hlavní protagonistka reportáže.

Kořenový vězeň se pokusí odhalit tajemství Báby pod kořenem

Paní Zdena spadla pod kořen, kde zůstala zaseklá 11 hodin. Na kamery uvedla, že jí zahřívala pouze vlastní “teplá moč”. Byla sice pouze 50 metrů od tábořiště svých přátel, ale kvůli “posttraumatickému syndromu v plném rozsahu” nemohla mluvit, pouze klepat na dřevo, a to nikdo neslyšel. Vkrádá se myšlenka, že skupina trampů na dovolená byla hojně posilněná alkoholem, což mohlo stát u zrodu celého problému.

Nad otazníky toho, co se vlastně všechno mohlo stát, se zamýšlí chystaný film Kořenový vězeň, k němuž byl v rámci fundraisingové kampaně vypuštěn do světa i upoutávku. Filmařům očividně bizardní podstata celého příběhu nestačila a kladou si otázku, co všechno se během osudových jedenácti hodin pod kořenem mohlo stát. Upoutávka prozrazuje, že paní Zdena byla během posttraumatického syndromu v plném rozsahu znásilněna kořenovým démonem a nyní je s ním těhotná.

Co z celé zápletky vzejde, během pár dní na Hithitu zaujalo už stovky lidí. Neváhali přispět na vznik filmu a minimálně pro základní aranžmá budou mít tvůrci kolem Davida Paškeviče a scénáristy Davida Litáka, autora (ne)úspěšného TV seriálu Eliška a Damián, potřebné penzum financí. Trailer slibuje i snahu o vizuální efekty. Ty budou k smíchu tak jako tak, ale aby se tam nějaké vlezly, bude muset film vzbudit ještě trochu toho fundraisingového zájmu.

Kořenový vězeň se může stát legendou

Tvůrci by se rádi přiblížili ztřeštěným bizarnostem jako Velocipastor (hodnocení na Kinoboxu je krásných 50 %) a vybaví se taky legendární série o žralocích, kteří padají z nebe kvůli neobvyklému meteorologickému jevu: Žralokonádu (původní díl série na Kinoboxu dokonce jenom 32 %). Tipnout bychom si mohli i na to, že potomek paní Zdeny a stromových mimozemšťanů by se mohl stát rovněž ohrožením pro lidskou civilizaci. Minimálně pro všechny trampy pobíhající po lesích. Právě oni totiž nechali jeho matku bezbranně ležet ve vzdálenosti 50 metrů od tábora, zaklíněnou pod kořenem.

Snaha tvůrců by mohla být nečekaným hitem. Jednak přinese do Česka trochu svěží inspirace ze zahraničí, kde mají podobné extrémní ztřeštěnosti žánrový šuplík samy pro sebe, a taky film může dobře využít popularity původní reportáže. Kdo na humor ujetější než mokrá podlaha v koupelně nemá žaludek, pozornost mu věnovat nebude, ale vtipálci už nejspíše začínají trhat kalendář v očekávání příchodu Kořenového vězně a za šumění tajemného volání: “Zdenooo!”

Zdroje: autorský text, Kinobox, Hithit

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.