Nové sci-fi o ošklivosti si podmanilo Netflix. Podle diváků však působí vyčpěle a zavání lajdáctvím

Eva Lenská včera
Foto: Brian Douglas/Netflix © 2024

Měl to být hit. Zajímavé téma i postavy. Vše natočené podle vcelku úspěšné knižní série. Tak kde se stala chyba? Ačkoli snímek Oškliví (Uglies) momentálně válcuje TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu, není to žádná hitparáda. Milovníci sci-fi i filmoví kritici mají k novince spoustu výhrad. Postrádá podle nich nápad, akci i dobrý vizuál.

Snímek vypráví o světě, ve kterém se ošklivost nevyplácí. Každý má šanci stát se krásným v den, kdy oslaví šestnácté narozeniny. Pak podstoupí operaci, která ho změní z fyzicky ošklivého člověka na dokonale krásnou bytost. Tím ho katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava.

Přesně tohle čeká i hrdinku Tally. Je jí šestnáct let a chce se proměnit v neskonale přitažlivou dívku. Pak ale potká novou kamarádku Shay, která si není úplně jistá, jestli chce být krasavicí. Přece jen se za tím skrývá něco děsivého. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu.

Když Shay uteče, Tally pozná novou stránku světa krasavic, která není zrovna moc hezká. Úřady jí dají na výběr. Buď najde svoji kamarádku a udá ji, nebo se kráskou vůbec nestane. A Tallyina volba navždy změní její svět.

ČTĚTE TAKÉ: NAPROSTO AMATÉRSKÝ POČIN, STĚŽUJÍ SI DIVÁCI NA NOVOU ČESKOU POHÁDKU. V KINECH NEUSPĚLA, TEĎ TO ZKOUŠÍ NA NETFLIXU

Dystopické sci-fi Oškliví natočené podle podle knihy Scotta Westerfelda má na Kinoboxu velmi bídné hodnocení 52 %. „Řekněme si to upřímně, cílovka jsou teens, takže žádné hluboké zamyšlení se neočekávalo a ani nebylo. Nicméně ono nepřišlo ani nic jiného, CGI nic moc, scénář vcelku špatný. Samotnou kapitolou je sám o sobě závěr,“ napsal jeden z diváků na Kinoboxu.

Ani recenze v zahraničních médiích nejsou přehnaně pozitivní. „Joey King už vážně neumí hrát teenagerky a poselství o nepřizpůsobivosti působí vyčpěle, a to nejen v oblasti young adult adaptací. Tento trend, podobně jako měnící se standardy krásy, je již na ústupu,“ uvedla Samantha Bergeson z IndieWire.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5. ŘADA EMILY V PAŘÍŽI JE POTVRZENA. DARREN STAR A LILY COLLINS O NÍ PROZRADILI NOVÉ DETAILY

„McG sice nikdy nepatřil k nejlepším filmařům, ale měl talent na působivý vizuál a zábavné vyprávění. Nic z toho tu není vidět. Namísto toho film působí jako lajdáctví, kterému chybí byť jen jedna výrazná akční scéna. Ta nevýraznost by se ale dala odpustit, kdyby nebyla spojena s tak polovičatými a zrecyklovanými nápady, které jsou tak nahodile poskládány. Má to být film o svobodě a nonkonformitě, a přitom chrlí fašistické řeči o nadřazenosti,“ nebral si servítky Tim Stevens z The Spool.

V roce 2005, kdy v Americe vyšla knižní předloha, by takový young adult snímek možná měl ještě čím překvapit. Na dnešní dobu ale nabízí jen chabé a jalové menu. Vždyť i diskutovaná Divergence z roku 2014 je na tom s hodnocením 68 % na Kinoboxu o dost líp.

Zdroje: Kinobox, Tudum, Netflix, IndieWire, The Spool, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.