Vzrušující novinka s Nicole Kidman nažhavila Benátky. Film si vysloužil 6,5minutové ovace ve stoje i nadšená hodnocení

Eva Lenská
Foto: La Biennale di Venezia

Benátky zažívají přímo filmové žně! Na festivalu zabodovala i stále okouzlující Nicole Kidman, která díky žhavé novince Babygirl ukázala, jak umí rozpálit nejen své kolegy na plátně, ale také publikum. Snímek nizozemské herečky a režisérky Haliny Reijn přinesl do Benátek vášeň a získal si dlouhý potlesk ve stoje.

Před lety se Nicole Kidman řádně odvázala v erotickém thrilleru Spalující touha (Eyes Wide Shut), ve kterém si zahrála se svým bývalým manželem Tomem Cruisem. V posledních letech se však erotickým scénám na plátně vyhýbala, nicméně v oblasti filmu nebyla sama. Sex se prý do Benátek pořádně vrátil až letos, takže publikum tentokrát nerozpalovalo jen horké italské počasí.

Erotický thriller Babygirl pojednává o vysoce postavené ředitelce Romy (Nicole Kidman), která podvádí svého manžela (Antonio Banderas) s mnohem mladším a stážistou Samuelem (Harris Dickinson). Dílo má zkoumat nejen složitost dynamiky moci a sexuality v pracovním prostředí.

„Babygirl je samozřejmě o sexu, o touze, o vašich vnitřních myšlenkách, o tajemstvích, manželství, pravdě, moci, souhlasu,“ řekla Kidman během tiskové konference, kde byl sex snad jediným tématem. „Je to příběh jedné ženy a já doufám, že je to velmi osvobozující příběh. Je vyprávěn ženou, jejím pohledem. To je podle mě to, co jej činí tak jedinečným… a osvobozujícím,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: NOVÝ ADEPT NA OSCARA. FILMOVÁ NOVINKA S ANGELINOU JOLIE ODROVNALA BENÁTKY A VYSLOUŽILA SI 10MINUTOVÝ POTLESK VE STOJE

„Potěšilo mě, že jsem mohla natočit film o ženské touze, ale je to také příběh o existenciální krizi, má mnoho podob,“ uvedla režisérka Halina Reijn a dodala, že film má být poctou sebelásce. Dále poznamenala, že vztah žen ke svému tělu je přesně tím důvodem, proč chtěla takový film natočit, a ukázat, že „orgasm gap“ tu stále existuje. Muži by to dle jejích slov měli vzít na vědomí.

Snímek vyvolal nadšení a na Rotten Tomatoes si vysloužil krásné hodnocení 90 %. „Babygirl nechybí vtip, břitký humor a spoustu vzrušení. Vše funguje tak dobře jako vzrušující a sexy (ano, znovu si to slovo osvojme!) celek, protože film věnuje velkou pozornost sexu,“ napsala Savina Petková z The Film Stage. „Všechny oči se doslova upíraly na Kidman, jelikož i kamera se zaměřila na její tvář a potěšení z toho, že podává jeden z nejsyrovějších výkonů své kariéry,“ pokračovala Ema Sasic z Next Best Picture.

Co na film o ženském prožívání sexu a orgasmu řekli muži? Nicholas Bell z Ioncinema uvedl: „Ačkoli má film všechny potřebné aspekty současného erotického thrilleru, Reijn se pouští do něčeho vzrušivějšího… do autenticity. Řečeno slovy Freuda, je to film hodný znovunalezení původního významu slova ‚krásný‘.“

„Nicole Kidman je ve filmu Babygirl úžasná. Je známá svým nebojácným přístupem ke složitým a často kontroverzním rolím a její ztvárnění Romy není výjimkou,“ pěl na herecký výkon hlavní představitelky chválu Ali Benzekri z AwardsWatch. A rozhodně nebyl sám.

V USA má film premiéru 25. prosince. Doufejme, že brzy nato zamíří i do našich kin.

Zdroj: The Guardian, Rotten Tomatoes, Variety, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.