Mimořádný film se speciálním poselstvím: Jak snadno dospělí zapomínají, že byli dětmi? I o tom je nový film Beaty Parkanové Světýlka

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm/Tomáš Juríček

Poté, co se Světýlka premiérově blýskla v Hlavní soutěži karlovarského festivalu, vstoupí v září do českých kin. Měsíc před tím, než budou mít diváci možnost nový film scenáristky a režisérky Beaty Parkanové vidět, o sobě tvůrci dávají vědět oficiální upoutávkou.

„Ti dva měli nejdřív zkusit mít zvíře, až pak dítě,“ rozdává v upoutávce Veronika Žilková coby filmová babička jednu ze svých dobře míněných, ale nevyžádaných rad. Její povzdech přitom dává tušit, že ve vztahu její dcery není všechno v pořádku. Jakkoliv více či méně se to dospělí snaží skrývat, pociťovat problémy začíná i malá Amálka. Do jejího bezstarostného světa se vkrádá doteď nepoznaný nepokoj. A začíná se tam nepěkně zabydlovat.

ČTĚTE TAKÉ: MODERNÍ TECHNOLOGIE ZACHYTILY ZVUKY ZVÍŘAT TAK, JAK JE JEŠTĚ NIKDO NESLYŠEL. NA NETFLIX MÍŘÍ NOVÝ SERIÁL S DAVIDEM ATTENBOROUGHEM

Každé dětství jednou končí, některým se ale představa bezstarostného bytí rozplývá nečekaně brzo. Jeden letní den v životě malé Amálky je právě takovým. Zdánlivě se sice probudila do stejného světa, je v něm máma, táta, děda i babička, pohladit se přišel i kocour, přesto je ve vzduchu cítit podivné napětí. Nerozumí tomu a nikdo nerozumí jí. Cítí se odstrčená, a tak se rozhodne trochu pozornosti pro sebe ukrást.

„Zapomínáme, jak jsme se cítili a co jsme prožívali, když jsme byli malí, to už je taková vlastnost dospělých. Myslím si, že pro dobrou výchovu našich dětí, a pro lepší svět vůbec, je nutné se umět znovu vcítit do dětské duše, do nás samotných před mnoha lety. Spoustu rodičovských příkazů a návodů není dítě schopné uchopit, protože jim prostě nerozumí, protože neví, proč má to a to udělat. Spousta bolestí dítěte plyne ze zdánlivě malicherných věcí, ovšem malicherných z našeho pohledu. Stejně tak spousta dospěláckých problémů je nepodstatná pro děti. Není to jejich zlá vůle, jenom některé věci zatím nechápou. Chápou je jinak než my,“ řekl herec Martin Finger.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SPIELBERG CHYSTÁ VELKOLEPÝ PROJEKT A VRACÍ SE K MIMOZEMŠŤANŮM. PŘIPRAVOVANÝ FILM UŽ MÁ NÁZEV I HVĚZDNÉ OBSAZENÍ

Role dědy Amálky pro něj byla po Chvilkách a Slovu třetí filmovou spoluprací s režisérkou Beatou Parkanovou. „To by mohlo zavánět rutinou, já si ale říkal, že to může být klidně naposledy, co spolu točíme, člověk nikdy neví a dal jsem do toho všechno. Říkal jsem si, že to vůbec není samozřejmost, že točím film, který má smysl, že trávím čas s lidmi, se kterými rád pracuji,“ nedá dopustit na téměř rodinnou atmosféru, která na natáčení panovala a ke které svou přítomností přispěla i tehdy sedmiletá Mia Bankó, představitelka ústřední postavy malé Amálky.

„Práce s Miou byla úplně profesionální, neklamali jsme nebo nemanipulovali nevědomé malé dítě. Scénář se naučila, zkoušela s ostatními herci dopředu před natáčením. Byla další profesionální herečkou do party, jakkoli před tím neměla žádné zkušenosti s natáčením. A mně se s ní pracovalo nejlépe, jak jen je možné. Absolutně otevřeně, napojeně. Myslím, že se v případě jejího hereckého výkonu stál malý zázrak, provede vás filmovým i vaším vlastní světem bez jediného falešného tónu,“ popsala držitelka Křišťálového glóbu Beata Parkanová, jak se jí režírovala nejmladší herečka, jež svým výkonem okouzlila festivalové publikum v Karlových Varech i na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

NAPSALI JSME TAKÉ: HROMADA NAPĚTÍ A ZÁHADNÉ VYŠETŘOVÁNÍ: NA NETFLIX MÍŘÍ FRANCOUZSKÁ AKČNÍ KOMEDIE NICE GIRL

„Beata Parkanová příběh zpracovala z pohledu malé Amálky a tomu přizpůsobila i formu filmu. Díky tomu vyvolávají Světýlka v divácích vzpomínky na vlastní dětství, což mu dodává na neobyčejné emocionální intenzitě a řadí ho to mezi mimořádné autorské evropské filmy současnosti,“ řekl za filmovou společnost love.FRAME producent Přemysl Martínek.

Podle CEO Bontonfilmu Martina Palána jsou Světýlka opravdu mimořádný film, a to v každém ohledu. Jak svojí formou, tak poselstvím. „Jsme zvyklí, že ve filmu vidíme svět, ve kterém se pořád něco zajímavého odehrává, ale jaký je svět jednoho dne ve skutečnosti? Beata Parkanová nás s obrovskou citlivostí pro detail provází jedním takovým zdánlivě obyčejným dnem malé dívky. Každý, kdo na sebe ale nechá tento film působit, bude překvapen, s jak obrovskou silou vlastních vzpomínek z dětství nás její příběh zasáhne,“ vysvětlil.

Světýlka se v českých kinech rozsvítí 5. září, na jejich oficiální trailer se ale můžete podívat už teď.

Zdroje: Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.