Nejlepší akční film všech dob, jehož scény budou jednou v učebnicích, zaznívá v recenzích. Keanu Reeves zase dobývá Netflix

Michaela Pašková
Foto: Murray Close / Lionsgate

Netflix uvedl doposud poslední díl jedné z nejlepších akčních franšíz poslední doby, John Wick: Kapitola 4 (John Wick: Chapter 4). Je až s podivem, že to obávaný zabiják přezdívaný Baba Yaga dotáhl až tak daleko, vezmeme-li v úvahu, kolika protivníkům už čelil. Příběh chlápka, který tři lidi zabil obyčejnou tužkou, právě dobývá Netflix.

Film John Wick bezesporu patří mezi nejsmrtelnější filmové hrdiny nejenom poslední doby, ale i let minulých. Jeho zásluhou diváci začali na obyčejné tužky pohlížet jako na zbraně, přičemž se k tomu po Kapitole 4 přidávají i karty. Je docela vtipné, že režisér Chad Stahelski před deseti lety neplánoval, že se z jeho Johna Wicka stane násilný a smrtící epos, kterého se diváci nedokáží nabažit.

Svědčí o tom i počet úmrtí, který Wicka provází. V prvním díle zabil 77 lidí, ve dvojce 128 a ve trojce 94. Znamená to tedy, že jen za první tři filmy zabil 299 osob. Tento počet byl loni navýšen premiérou Kapitoly 4, ve které sám zabil 140 protivníků, čímž se dostáváme na 439 zabití. V dosavadních čtyřech filmech došlo k zabití v průměru každou 1 minutu a 11 sekund.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NETFLIX OPĚT DOBÝVÁ AKČNÍ THRILLER KLEO. ABSOLUTNÍ MISTROVSKÉ DÍLO A FENOMENÁLNÍ ZÁŽITEK, HODNOTILI DIVÁCI JEHO 1. ŘADU

Už jen z jeho jména si protivníci cvrnkávají do kalhot, takže není divu, že se mýtus Johna Wicka rozhodne ve čtyřce zničit markýz, kterého tím pověří záhadná Rada. V době psaní tohoto článku se John Wick: Kapitola 4 v české filmové TOP 10 na Netflixu umístil na 9. místě, což je na film, který není žádnou novinkou, skvělý výkon. Skvěle si v minulosti vedly i jeho předchozí díly.

„Opera násilí Chada Stahelskiho je jedním z umělecky nejvzrušivějších filmů roku 2023,” uvádí o čtyřce jeden z kritiků na Rotten Tomatoes, kde si od nich film vysloužil neuvěřitelných 94 %. Označují ho za nejlepší akční epos na věky věků, přičemž v jejich recenzích kromě jiného zaznívá, že se Keanu Reeves a Chad Stahelski vrátili, aby nám na červeném podnose naservírovali nejlepší díl z celé série.

Diváci Kapitolu 4 se svými 93 % vnímají podobně. „Každá scéna je potěchou pro oči i srdce,” píše jeden z nich, kdy jiný je podobného názoru. „Velkolepý adrenalin plný násilí! Keanu jako John Wick předvedl skvělý herecký výkon. Jeho násilí je oslnivě epické. Je to dlouhý film, ale koho to zajímá? Je to navždy nejlepší akční film, jaký jsem kdy viděl!”

Pokud se podíváme na hodnocení na Česko-slovenské filmové databázi, viděli bychom skvělých 74 %. „Ještě jsem nikdy neviděl film, kterého každý jeden záběr je jak dokonalý obraz, propracovaný do nejmenšího detailu. Do zmiňovaných obrazů pak vložte nejnápaditější choreografie bojových umění, které jste kdy viděli, a dostanete čtvrtého Johna Wicka,” uvádí jeden z diváků ve své recenzi.

PSALI JSME TAKÉ: SNÍMEK, KTERÝ POBLÁZNIL SVĚT, AKČNÍ JEDNOHUBKA S HALLE BERRY NEBO VRAŽDĚNÍ EXPARTNERŮ PODLE SKUTEČNOSTI. TO JE SRPNOVÁ NABÍDKA NETFLIXU

„Bezmála deset let Wickovy pomsty za zabitého psa a zničené auto uteklo jako voda. Ohromná mytologie točící se okolo pravidel a kodexu zabijáků pomalu bobtná, ale jako lepidlo pro fantastické akční scény dostačuje. Keanu Reeves díky tomu nebude pamatován jako Neo, ale jako “milující manžel” John Wick. Špičkové sekvence u Vítězného oblouku, nebo masakr v Ósace budou jednou v učebnicích,” píše další.


Zdroje: ScreenRant, geektyrant, sportskeeda, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Carlos Green

    Nejlepší akční film všech dob je a zůstane Temný rytíř, pokračování batmanovské trilogie od Christophera Nolana je nejkomplexnější biják, jaký spatřil světlo světa.