Pán prstenů letos slaví dvacet let. Turisté dodnes navštěvují místa, kde se natáčelo

Eva Pospíchalová
Foto: New Line Cinema

Zdá se neuvěřitelné, že uplynuly již celé dvě dekády od vydání Pána prstenů, jednoho z nejúspěšnějších fantasy filmů celé historie. Po dvou dekádách neutuchajícího úspěchu je tento film konečně dostupný i na Netflixu.

Kultovní Pán prstenů: Společenstvo prstenu byl poprvé uveden do kin v roce 2001. Jak je obecně známo, děj filmů vychází z románové trilogie J.R.R. Tolkiena, přičemž první díl vyšel již v roce 1954. Autor zde vytváří fiktivní svět, v jehož srdci leží Středozem obývaná elfy, hobity, trpaslíky, lidmi a temnými stvůrami, kterou zmítá válka, intriky a nesoulad.

Tento téměř tříhodinový epický film se jen těžko shrne do několika řádků. Je ale jisté, že nejen fanoušci, ale skoro každý z nás tento film v životě již viděl nebo se s příběhem či postavami alespoň v nějaké formě setkal.

Příběh vypráví o hobitovi Frodovi (Elijah Wood), jenž získá mocný prsten a dostane za úkol ho zničit, aby se nedostal k nenávistnému Sauronovi, zobrazenému jako velké ohnivé oko. Mladý hobit se po setkání s čarodějem Gandalfem (Ian McKellen) vydává na velkolepou výpravu k Hoře osudu do Mordoru a zajistit mír ve Středozemi.

K Frodovi se pro jeho ochranu přidává Společenstvo prstenu, jež tvoří další tři hobiti – Sam (Sean Astin), Pipin (Billy Boyd) a Smíšek (Dominic Monahgan), dále lidé – dědic trůnu Aragorn (Viggo Mortensen) a jeho konkurent Boromir (Sean Bean), elf Legolas (Orlando Bloom) a trpaslík Gimli (John Rhys-Davies). Zatímco výprava cestuje přes trpasličí říši, zemi elfů a další tajemná území, se se Sauronem spojuje černokněžník Saruman (Christopher Lee) a vytváří tak nebezpečné spojenectví. 

Film následovalo zpracování zbylých dvou knih trilogie: Dvě věže a Návrat krále. Od roku 2012 byly také postupně uvedeny tři filmy na motivy Tolkienovi knihy Hobit: Neočekávaná cesta, Šmakova dračí poušť a Bitva pěti armád. Každý film (režírován Peterem Jacksonem) měl neuvěřitelný úspěch, na svoji dobu obrovský výdělek a vyhrál mnoho filmových cen.

Nejen podle fanoušků je právě Společenstvo prstenu nejzásadnějším filmem popkultury a vůbec celé historie fantasy kinematografie, a to pro svůj epický děj, herecké výkony, kostýmy, make-up, speciální efekty i soundtrack zpěvačky Enyi. Tisíce turistů dodnes navštěvují malebné oblasti Nového Zélandu, kde se film natáčel, nebo se učí fiktivní jazyky národů Středozemě.

Ani Českou republiku neminula vlna nadšení z tohoto příběhu a fanouškovská kultura je stále v plném proudu. Na různých akcích i online můžeme vidět fanoušky pořádat diskuze, hrát videohry či deskové hry, tvořit propracované cosplaye nebo slečny hádat se jestli je víc sexy Aragorn nebo Legolas (však před vydáním Stmívání šlo o jedinou legitimní diskuzi ve stylu Tým Edward vs. Tým Jacob).

První díly trilogie Pána Prstenů a Hobita jsou nyní dostupné přímo na českém Netflixu!

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.