Nový žraločí horor ovládl Netflix po celém světě. Přitom je tak příšerný, že se na něj nedá dívat, kritizují do diváci

Michaela Pašková
Foto: Sofie Gheysens/Netflix

Na Netflix před pár dny vstoupil francouzský snímek Žraloci v Paříži (Under Paris), který na první pohled dle pořadí v TOP 10 diváky naprosto uchvátil. Pokud se ovšem podíváte na hodnocení a recenze, zřejmě si rozmyslíte, jestli tento žraločí “horor” vůbec stojí za vaši pozornost.

Horor Žraloci v Paříži režiséra Xaviera Gense, který se podílel na úspěšných hitech Gangs of London a Lupin, pojednává o brilantní vědkyni, jež oznámí říční policii a následně starostce Paříže nečekanou novinku. V Seině plave žralok, samice měřící přes 7 metrů, která se z nevysvětlitelných důvodů nechová tak, jak má. Protože je za dveřmi Mistrovství světa v triatlonu, starostka nedbá hrozeb a svůj PR zázrak hodlá za každou cenu nechat proběhnout.

Do toho tady máme organizaci mladých lidí snažících se žraloky před lidmi chránit. Velmi brzy se na vlastní kůži všichni přesvědčí, jak moc je tato samice se svou početnou rodinkou nebezpečná.

Ačkoli dle údajů z FlixPatrol aktuálně francouzská novinka ve světě naprosto ovládla TOP 10, přičemž za sebou s velkým předstihem nechala Oscarem oceněný katastrofický film Godzilla Minus One a očekávaný anime crossover Baki Hanma vs. Kengan Ashura, kritici jsou z ní nadšenější než tolik potřební diváci.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: POZOR, NEPOUŠTĚT: NEJHORŠÍM KVĚTNOVÝM NOVINKÁM NA NETFLIXU VÉVODÍ TRAPNÁ KOPIE FILMU S ROBERTS A CLOONEYEM, V ZÁVĚSU JE PODIVNÉ SCI-FI

Sledovanost na Netflixu
Foto: FlixPatrol

Na světovém Rotten Tomatoes krátce po uvedení kritici ohodnotili film 71 %, přičemž s přibývajícími hodnoceními se celkové hodnocení propadlo na aktuálních 59 %. Nepůsobí to sice už tak skvěle, ale pořád je to slušný průměr. Nicméně v poslední době bychom u nějakého filmu obtížně hledali tak rozporuplné recenze jako právě u této novinky. Někteří z kritiků uvádějí, že pokud od toho moc neočekáváte, nezklame vás to. Je to bezcitné, krvavé, s několika úchvatnými záběry, ALE ve finále nemá film moc co nabídnout.

„Jistě, krveprolití je tu dost – Žraloci v Paříži koneckonců režíroval člověk, který nám dal klasiku Hranice smrti, ale protože CGI je tak odfláknuté, je těžké brát tento masakr vážně,” myslí si Rohan Naahar z The Indian Express. „Krvavý béčkový žraločí thriller podkopaný nudným dramatem,” píše Casey Chong z Casey’s Movie Mania, přičemž Austin Burke z Flick Fan Fiction dodává, že by film mohl některé z diváků přeci jen bavit. „Tento příběh je prostě tak nezajímavý, ale když v závěru nastane žraločí chaos, někteří si v tom možná najdou zábavu.”

Diváci na Rotten Tomatoes se svými 35 % už tak vlídní nebyli. Jejich hodnocení jsou veskrze negativní, přičemž se podivují, jak mohl tento film ve sledovanosti předběhnout Godzilla Minus One. „Doslova příšerný film. Víc než příšerný. Tak špatný. Nulové hodnocení na celé čáře,” uvádí jeden z diváků a další je podobného názoru. „Jeden z nejhorších hororů o žralocích, jaký kdy byl natočen. Horší jak Žralokonádo!” Jiný píše: „Dal bych nulu, kdybych mohl. Herecké výkony jsou hrozné a zápletka ještě horší. Nedalo se u toho vydržet. Ani to nezkoušejte.”

Na Česko-Slovenské filmové databázi to vidí diváci podobně. Sice je 40 % o chlup lepší hodnocení, ale není to vůbec žádný důvod k oslavám. Diváci věřili, že by Gens mohl spasit žraločí horory, které od Spielbergových Čelistí zažily pouze pár světlých momentů, ale místo toho jim dle jejich slov na stříbrném podnose naservíroval aktivistické eko drama. Stále nemohou uvěřit, že tohle natočil právě on, a ještě se toho chopil Netflix. Zkrátka to podle nich je totální vtip roku.

PSALI JSME TAKÉ: KVÍZ: JSTE FANOUŠKEM HORORŮ? ZKUSTE, JAK DOBŘE SE V NICH VYZNÁTE

„Čekal jsem hitovku, přece jen Francouzi mají i dobré horrory. Bohužel tohle bylo slabé. Bez napětí,” uvádí jeden z diváků. „Zprvu jsem chtěl dát jednu hvězdu, ale ten závěr mě totálně rozbil. Jak moc chorý mozek toto vymyslel?”

„Hnusnějšího CGI žraloka jsem dlouho neviděla. Absolutně nelogické. Žralok se jen tak vyvíjí, jak se mu to hodí, jeho vyhýbání všem kulkám a výbuchům bylo supermanské. Policisti, starostka, vědkyně, armáda – všichni IQ tykve. V tom filmu neuvažoval logicky ani jeden ze zúčastněných. A to, jak vždycky náhodou začali všichni padat do vody, ať už v katakombách nebo na promenádě, na to se ani už nedalo koukat. To už má snad větší kvalitu Žralokonádo.”

Naše hodnocení

Po zástupu špatných žraločích hororů jsem doufala, že se k nim vzhledem k režisérovi nepřidá další kousek. Bohužel tomu tak ve skutečnosti opravdu je. Stále si lámu hlavu nad tím, jestli si vůbec film Žraloci v Paříži zaslouží být žánrově označován za horor. Jasně, máme tady pro někoho „šílenou“ krvavou lázeň a ukousnuté končetiny, ale to přece nestačí k tomu, aby se jednalo o horor. Nebo ano?

Herecké výkony jsou vážně tak špatné, jak uvádějí ostatní. Žádná z postav nepůsobí přesvědčivě, přičemž dialogy jsou ve výsledku směšné. Hůře jsou na tom snad už jen speciální efekty, které po celou dobu dosti pokulhávají. Můj verdikt? Spielbergovým Čelistím to nesahá ani po kotníky a z deseti bodů bych tomu udělila maximálně 4. A to jen kvůli tomu, že starostka, která mi ze všech postav společně s Mikou lezla neskutečně na nervy, dopadla tak, jak dopadla.


Zdroje: FlixPatrol, Rotten Tomatoes, The Indian Express, Casey’s Movie Mania, Flick Fan Fiction ČSFD, autorská recenze

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.