Do kin míří Svátkova novinka o mladé matce bojující s démonem alkoholem. Tereza Ramba musela kvůli roli obětovat korunu krásy

Eva Lenská
Foto: Nicola Šnajdrová / Bontonfilm

Do domácích kin pomalu míří nový film režiséra Dana Svátka. Zápisník alkoholičky přiblíží problém závislosti z pohledu ženy. Scénář vychází ze stejnojmenné knihy Michaely Duffkové, která za svoji autentickou zpověď získala cenu Magnesia Litera. Diváky čeká pohled do třinácté komnaty jedné mladé matky v podání Terezy Ramby.

Do závislosti na alkoholu člověk mnohdy spadne, ani neví jak. Alkoholičky také nejsou jen ženy pobývající na ulici. Může to vypadat totiž úplně jinak. Mladá, půvabná a úspěšná žena se vdá, stane se matkou a plánuje si krásnou budoucnost. Vlastně jí vůbec nic nechybí, ale občas si dá skleničku, někdy i dvě.

A pak už opravdu poslední. A pak se najednou ocitá úplně na dně. Jak těžké je si problém s alkoholem přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje potom? Hlavní hrdinka nového filmu se rozhodla nevzdat, zahájit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu.

ČTĚTE TAKÉ: VRCHOL ČESKÉ FILMOVÉ TVORBY, V NEGATIVNÍM SLOVA SMYSLU: NOVÁ KOMEDIE S PETROU HŘEBÍČKOVOU ALE BODUJE NA NETFLIXU

Většina žen pije tajně. Rodina sice něco tuší, ale chybí důkazy. Autorka blogu i knižní předlohy Michaela Duffková našla odvahu o své závislosti veřejně mluvit. „Pro mě je ten film ještě něco jiného než pro diváka. Když ho vidím, vrací mě to do všech těch událostí. Je to těžké, ale ve chvíli, kdy mě to jako člověka, o kterém to je, do těch situací vrací, je to ukazatelem, jak moc je film dobře udělaný a autentický. Terka podala tak uvěřitelný výkon, že i moje rodina mě v ní viděla,” uvedla.

Podle režiséra Dana Svátka byla Tereza Ramba ve své roli natolik přesvědčivá, že ji podezříval z toho, že má někde na place schovanou lahvinku a tajně doplňuje hladinu alkoholu v krvi. Co o roli mladé alkoholičky řekla ona sama? „Musím říct, že jsem hodně rozmýšlela, jestli roli vzít, hlavně kvůli dětem. Když jsem dostala scénář s tím, že bych to rozhodně měla hrát, úplně jsem se vyděsila. Necítila jsem se ještě připravená na takový ponor. Dá se říct, že jsem si od prvního porodu vybírala pozitivnější témata,“ přiznala a dodala, že ji přesvědčila velká rodinná porada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ZÁHADOLOGOVÉ: ŠEST DOBRODRUHŮ SE SNAŽÍ ROZLOUSKNOUT MYSTERIÓZNÍ JEVY, NA KTERÉ JE VĚDA KRÁTKÁ

Kromě toho, že vzala těžké téma, musela obětovat i svoji korunu krásy, tedy krásné dlouhé vlasy. Bylo to třeba, aby dostatečně vykreslila proměnu hrdinky a její pád. Pro roli udělala maximum a my věříme, že to bude znát i na plátně.

Ve filmu Zápisník alkoholičky si zahráli také Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes nebo Barbora Lukešová. Premiéru má v českých kinech 11. července.

Zdroje: Bontonfilm, Totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.