Jeden nejzábavnějších filmů o upírech: Temná satira v Benátkách nadchla filmové kritiky a už je k vidění i na Netflixu

Foto: Pablo Larraín/Netflix

I s českým dabingem dorazil v pátek 15. září na Netflix film Hrabě (El Conde) od chilského režiséra Pabla Larraína. Temná politická satira měla už 31. srpna celosvětovou premiéru na festivalu v Benátkách a od kritiků sklidila pozitivní recenze.

Chilský režisér Pablo Larraín má za sebou mnoho životopisných snímků včetně Spencer, Jackie nebo Nerudu. Tentokrát to však vzal z trochu jiného konce a na zoubek se podíval proslulému diktátorovi a chilskému prezidentovi Augustu Pinochetovi, který se stal v jeho rodné zemi synonymem zla.

Larraín ve filmu Hrabě poprvé staví Pinocheta, který se dostal k moci vojenským převratem před 50 lety a hraje ho zde osmdesátiletý chilský herec Jaime Vadell, do popředí a do středu kamery. A zachází ještě dál, když ho vykresluje jako 250letého upíra, který chce konečně zemřít.

Jeho 17letá politická vláda dávno skončila a Pinochet, aniž by si byl vědom hrozby, která mu míří do cesty, slavnostně letí nad zemí a nasává krev cizích lidí. Doma ve svém gotickém sídle v jihochilském vnitrozemí toleruje svou ženu a opovrženíhodnou hromadu zkažených dospělých dětí, které netrpělivě čekají na den, kdy budou moci zdědit otcovy neoprávněně nabyté miliony ukryté na mezinárodních bankovních účtech.

Po dvou stech padesáti letech života se rozhodne přestat pít krev a vzdá se výsady věčného života. Už nemůže snést, že si ho svět pamatuje jako zloděje. Navzdory zklamání a oportunistické nátuře své rodiny nachází díky nečekanému vztahu novou inspiraci k dalšímu životu plnému vitální a kontrarevoluční vášně.

Snímek, který měl světovou premiéru 31. srpna na filmovém festivalu v Benátkách, dnes dorazil na Netflix. Na Rotten Tomatoes má zatím pěkných 83 % od filmových kritiků, kteří jsou z něj z velké části nadšeni. „Přestože El Conde nenabízí žádné nové pohledy na tyranii nebo nadnárodní korupci, je komorní přehlídkou filmového oslnění, u které se budete cítit nepříjemně, ale zároveň vás pobaví,“ píše ve své recenzi například Liam Lacey z Original Cin.

Avi Offer z NYC Movie Guru film popisuje zase jako „jeden z nejostřejších, nejkousavějších a nejzábavnějších filmů o upírech, které byly kdy natočeny” a chválí fascinující černobílou kinematografii s několika vzrušujícími, snovými záběry. Brian Eggert z Deep Focus Review pak uvádí: „Larrainovo provedení je vznešenou směsí nádherné filmové tvorby a černého humoru.“

„Jeho zuby možná nejsou dost ostré, aby roztrhly kůži, ale hloupě chytrý El Conde správně uznává, že historie není nikdy spravedlivá a často je strašně hloupá,“ opisuje jednoduše film David Ehrlich z Indie Wire.

Jaime Vadell jako Hrabě (Augusto Pinochet) ve filmu El Conde.
Foto: Pablo Larraín/Netflix

Zdroje: Netflix, film, Rotten Tomates, Original Cin, NYC Movie Guru, Deep Focus Review, Indie Wire

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.