Rekordně brzy po premiéře míří na Netflix český film, který vzpomíná na úspěch v Naganu. Na české poměry moc pěkné, myslí si diváci

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Na velkolepý úspěch české hokejové reprezentace na zimních olympijských hrách v japonském Naganu v roce 1998 se prostě nedá zapomenout. Stejný názor má jistě i režisér a scénárista Dan Pánek, jenž natočil sportovní rodinný snímek Děti Nagana. Film, který v dětech podporuje chuť ke sportu, bude mít brzy premiéru na Netflixu.

Je rok 1998 a na turnaji století v japonském Naganu poráží Češi Kanadu. Jedenáctiletý Dominik na to s úžasem zírá a touží být stejně dobrý jako Jágr nebo Hašek. Strašně rád by hrál hokej, ale jeho rodiče na to nemají peníze. Přesto se svého snu nevzdává. Koupí si hokejku a spolu se svým kamarádem Honzou vytvoří hokejbalový tým. Nejde mu však jen o vítězství, ale i o pusu a srdce své první lásky Katky.

Porazit rivaly ze sousední vesnice není tak snadné, ale jedna prohra přece ještě nic neznamená. Koneckonců se našel zachránce. Kluky podpoří Honzův táta Karel (Hynek Čermák), který býval hokejistou. Stane se jejich trenérem a pak už všechno může směřovat jen k vytouženému vítězství…

ČTĚTE TAKÉ: Štěpán Kozub navštěvoval autistické centrum, já to z rodiny znala z blízka, říká Veronika Žilková v rozhovoru o filmu Spolu

Foto: Bontonfilm

Snímek Dana Pánka má být nejenom poctou našim hokejistům. Má také za cíl vést děti ke sportu. Dnešní mládež totiž dává až přespříliš přednost počítačovým hrám a sociálním sítím, což vede akorát k obezitě. Podpora rodičů je však v této oblasti také velice důležitá. Stejně jako jejich příklad.

Ve filmu si kromě Hynka Čermáka zahráli Tom Brenton, Klára Issová, Johana Racková, Simona Babčáková, Pavel Batěk, Honza Dědek, Fabian Šetlík a Taťjana Medvecká. Ambasadorem filmu se stal legendární brankář Dominik Hašek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Netflix míří česká komedie, která nastavuje zrcadlo společnosti a divákům dokáže pořádně pocuchat nervy

Snímek měl premiéru 22. února 2023, tedy přesně 25 let od památného hokejového finále na zimních olympijských hrách v Naganu, které se konalo 22. února 1998. Natáčelo se v Pečkách, Kutné Hoře, Malešově a  krkonošské Malé Úpě. Během natáčení bylo zničeno 17 hokejek.

Divákům se film docela zamlouval. Dočkal se několika kladných recenzí a hodnocení 67 % na ČSFD. „Takovýchto českých filmových počinů, zasazené dějové do 90. let příliš mnoho není. Když už se u nás něco takového natočí, jde zejména o životopisné dramata nebo kriminálku. Děti Nagana jsou tak příjemnou změnou, plnou vtipu a notné dávky nostalgie,” píše se například v jedné z recenzích. „Na české poměry moc pěkné,” dodává další.

Na netflixu bude dostupný 10. května.

Zdroj: ČSFD, Bontonfilm, dětinagana

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.