Dobrodružství pro celou rodinu: Na Netflix míří velkolepý fantasy film, který se inspiroval mexickou legendou

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Už v dubnu se na Netflixu objeví dobrodružství malého Alexe a jeho chlupatého kamaráda, mláděte obávané čupakabry. Rodinný film s názvem Chupa režíroval Jonás Cuarón, jehož otec se podílel na jednom z filmů Harry Potter.

Jonás Cuarón jde ve šlépějích svého otce Alfonsa, oscarového režiséra, který pracoval na filmech ROMA, Gravitace nebo Harry Potter a vězeň z Azkabanu. V současné době má na kontě již 8 režijních počinů a v budoucnosti se chystá pracovat na připravovaném rebootu filmu Zoro. Kromě něho se na vzniku filmu Chupa coby producent podílel i Chris Columbus, režisér prvních dvou dílů Harry Pottera.

Cuarón v rozhovoru pro Tudum řekl: „Byl jsem malý kluk, když ta legenda vnikla. Když přišel nápad obrátit ten mýtus naruby a použít jej k vyprávění rodinného příběhu, okamžitě mě to nadchlo. Vždycky jsem byl obrovským fanouškem E.T. a věřím, že podobné příběhy jsou tak silné, protože si hrají s myšlenkou, že děti jsou dospělými nepochopeny. Chupa je možná monstrum, ale je také jediným, kdo chápe čím si Alex prochází.“

Jonás Cuarón věděl, že při navrhování tajemné čupakabry nemůže zůstat striktně věrný mýtu. „Naším cílem bylo na základě děsivé legendy vytvořit neuvěřitelně roztomilého tvora. Věděli jsme, že jeho nejkouzelnějším atributem jsou křídla. Existují okřídlení savci, ale nikdy jsme neviděli zvíře se srstí a peřím,“ vysvětlil pro Tudum a doplnil: „Mýtická bytost byla popsána jako bezsrstý pes s křídly a ostrými zuby. Chupa je ale chlupatý a neuvěřitelně roztomilý.“ Vzhledem k citovému poutu, které malého tvora pojí s hlavním hrdinou filmu Alexem, byla roztomilost prostě nutností.

Foto: Tony Rivetti Jr./Netflix © 2023

O čem je Chupa?

Film Chupa bude sledovat příběh nesmělého třináctiletého Alexe (Evan Whitten), který letí z Kansasu do Mexika, aby se poprvé setkal se svou rozvětvenou rodinou. Seznámí se tam se svým dědečkem Chavou (Demián Bichir), bývalým šampionem v lucha libre neboli wrestlingu, tímto bojovým sportem posedlým bratrancem Memem (Nickolas Verdugo) a nebojácnou sestřenicí Lunou (Ashley Ciarra).

Právě když si Alex začíná zvykat na nové prostředí, objeví před dědečkovou kůlnou mýtické stvoření, mládě čupakabry. Chlapec zná příběhy o obávané dospělé čupakabře, která se dle pověstí živí dobytkem farmářů. Místo, aby se bál, tak se s chlupatým stvořením ale skamarádí a začne mu říkat Chupa.

Později zjišťuje, že se Chupu snaží chytit neústupný vědec Richard Quinn (Christian Slater), aby se mládě pokusil využít pro své vlastní účely. Aby ochránil Chupu před hrozícím nebezpečím, vydává se Alex na životní dobrodružství. Připomene mu, že životní břemena jsou lehčí, když je nemusíte nést sami.

Rodinný film Chupa bude mít na Netflixu celosvětovou premiéru 7. dubna.


Zdroje: Netflix, Tudum, MOVIEWEB

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.