Řemesla se nedrželi: 10 herců a hudebníků, kteří dostali Oscara mimo svoji branži

Michaela Pašková
Foto: 2004 Warner Bros

Každoroční udílení Oscarů je událostí, na kterou se herecké hvězdy bedlivě připravují. Mnoho z nich se ale kromě herectví zaměřuje i na režii a produkci filmu. Příkladem mohou být Robert Redford, Clint Eastwood a Kevin Costner, kteří laťku nastavili hodně vysoko. O zlatou sošku se navíc začínají snažit i hudební hvězdy.

Mnoho hereckých hvězd se věnuje také psaní scénářů a produkci v naději, že právě oni prestižního Oscara dostanou. Naopak muzikantské celebrity přinášejí do snímků své hudební talenty, což už téměř pravidelně vede k několika nominacím. Zde je seznam umělců, kteří uspěli v různých odvětvích filmového průmyslu.

Taika Waititi – nejlepší adaptovaný scénář

Tento Novozélanďan režíroval, produkoval a hrál ve filmu Králíček Jojo (Jojo Rabbit), který mu vynesl Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.

Foto: Fox Searchlight Pictures

Jordan Peele – nejlepší původní scénář

Americký herec a komik Jordan Peele napsal, režíroval a produkoval kritiky oceňovaný film Uteč (Get Out), který mu v roce 2018 vynesl Cenu Akademie za nejlepší původní scénář.

Foto: Universal Pictures

Emma Thompson – nejlepší adaptovaný scénář

Oblíbená britská herečka, která se mimo jiné proslavila jako švihlá profesorka v legendárním příběhu o Harry Potterovi, si v roce 1995 zahrála hlavní roli ve filmu Rozum a cit (Sense and Sensibility). Kromě toho romantický snímek, za který byla nominována v kategoriích nejlepší herečka a nejlepší adaptovaný scénář, také režírovala. Druhou nominaci proměnila. Na toto dobové drama se nyní můžete podívat na Netflixu.

Foto: Columbia Pictures

Riz Ahmed – nejlepší krátkometrážní film

V roce 2020 vydal Riz Ahmed svoje druhé studiové album The Long Goodbye, které se věnuje tématu Asiatů v pobrexitové Velké Británii. Na stejné motivy vznikl později i krátký film, za který umělec dostal zlatou sošku.

Common – nejlepší původní píseň

V roce 2014 si zahrál roli Jamese Bevela v historickém filmu Selma, který režírovala Avy DuVernay. On a známý zpěvák John Legend také stojí za písní Glory, která byla pro film nahrána a vynesla jim Oscara za nejlepší píseň.

Lady Gaga – nejlepší původní píseň

Držitelka Grammy a ikona popové hudby si v roce 2018 zahrála po boku režiséra Bradleyho Coopera ve filmu Zrodila se hvězda (A Star Is Born). Nejenže získala nominaci za nejlepší ženský herecký výkon, ale s písní Shallow vyhrála i cenu za nejlepší píseň.

Bret McKenzie – nejlepší původní píseň

Skladatelský talent tomuto novozélandskému hudebníkovi a herci vynesl v roce 2011 Oscara za píseň Man or Muppet z filmu Mupeti.

Billy Bob Thornton – nejlepší adaptovaný scénář

V roce 1996 napsal scénář, režíroval a hrál ve filmu Smrtící bumerang (Sling Blade). Následně byl se snímkem nominován na cenu za nejlepší mužský herecký výkon a nejlepší adaptovaný scénář. V druhé jmenované kategorii se mu podařilo Oscara získat.

Foto: Miramax Films

George Clooney – nejlepší film

O oscarovém statusu George Clooneyho není pochyb. Svoji druhou sošku získal v roce 2013, kdy jako producent snímku Argo převzal společně s režisérem Benem Affleckem a Grantem Heslovem Oscara za nejlepší film.

Frances McDormand – nejlepší film

V roce 2021 získala za film Země nomádů (Nomadland) Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Jelikož se ale na snímku režisérky Chloé Zhao podílela i jako producentka, získala tak i ocenění za nejlepší film.

Foto: Searchlight Pictures


Zdroje: ČSFD, COLLINDER

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.