TOP 5 českých kriminálních filmů, které naleznete na Netflixu. Od gangsterky po temný thriller

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Ne každý má rád komedie nebo romantiku, někdo dává přednost napětí, brutálním vraždám, vyšetřování a boji proti zločinu. I Češi takové filmy točí, a proto jsme pro vás vybrali 5 zajímavých českých kriminálek, které si můžete pustit na Netflixu.

Gangster Ka

Radim Kraviec alias Káčko se vyznačuje vysokou inteligencí a talentem pro dokonalý podvod. Kde jiní sahají po zbrani, on využívá lsti a armády právníků i monstrózního kapitálu. Mrknutím oka okrádá stát o miliardy korun. Je si ale dobře vědom hranice, kterou nesmí překročit. Díky kontaktům na politické scéně chystá triumfální majstrštyk: ovládnutí ČEPRA, společnosti kontrolující veškeré zásoby pohonných hmot v republice. Jenže ho zradí jeho pravá ruka, Albánec Dardan Cirkel, který spolupracuje s hospodářskou kriminálkou. Nemožné se stává skutečností. Nepolapitelný tunelář Káčko končí ve vazbě, státu jsou zachráněny miliardy korun. Nicméně, protřelý Kraviec se díky šikovným právnickým kličkám dostává velmi rychle na svobodu. Jeho opatrnost a chladně kalkulující mysl nenávratně mizí. Rozjíždí nelítostnou mašinerii pomsty.

Hodnocení na ČSFD 73 %

Promlčeno

Radek se v roli záhadného muže vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu, odhalil dávný zločin a vypořádal se s minulostí. V pátrání mu pomáhá rozhlasová moderátorka Eva, která jeho příběh dostane do svého živě vysílaného pořadu. Svůj plán Radek připravoval několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ctižádostivá Eva, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí. Začíná napínavý boj o čas a spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno? 

Hodnocení na ČSFD 73 %

Ve stínu

Detektivní thriller z první poloviny padesátých let vypráví o kapitánovi kriminálky Haklovi, který vyšetřuje rutinní zločin. Záhy se ale ukáže, že tato zdánlivě triviální vloupačka je čímsi složitějším. O případ se zajímá Státní bezpečnost, která vyšetřováním pověří svého specialistu, německého experta majora Zenkeho. Skutečné důkazy přestávají být podstatné a případ získává politický rozměr – obrací se totiž proti “sionistům” z Židovské obce. I přes přímý zákaz pokračuje kapitán v pátrání a přesvědčuje se, že věřit nelze nikomu a ničemu. Postupem času se ale kolem něj začíná stahovat smyčka estébácké mašinerie. Hakl se už necítí bezpečně a uvědomuje si, že ohrožuje sebe a především vlastní rodinu. Jak se rozhodne? Bude pro něj znamenat víc jeho vlastní rodina, nebo důkazy, které vedou ke skutečnému odhalení pravdy?

Hodnocení na ČSFD 79 %

Stínohra

Jan Kavka, čtyřicetiletý záchranář z malého městečka zrovna opustil manželku Evu. Jenže ta se stane obětí zločinu a z Jana je náhle vdovec, jenž žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Pronásledován pocity viny nachází útočiště u kamaráda Michala v místním boxerském klubu. Vyšetřovatel Pavel Dvořák, který má případ smrti Evy Kavkové na starosti, zatím naráží na řadu podivných okolností. Pachatel, feťák Robert Stránský, je totiž coby informátor pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály. Jan se usilovně snaží věřit ve spravedlnost, ale obava z toho, že by vrah nakonec mohl uniknout trestu, jej přivede k rozhodnutí vydat se cestou vlastní odplaty.

Hodnocení na ČSFD 59 %

Příběh kmotra

František Vedral byl vekslákem, podvodníkem a nakonec se stal i vrahem. Začínal jako vekslák ve skupině, kterou vedl za socialismu JUDr. Tipl se svým synem. Skupina prodávala na Západ výměnou za elektroniku kradené umělecké předměty. Když byli chyceni, právě Vedral se dostal z celé záležitosti na podmínku a převzal šéfovy obchody. Po revoluci začal Vedral uplácet politiky a na všechny sháněl kompromitující materiály. S podivným privatizačním fondem se zúčastnili s Tiplem kupónové privatizace. Krytí jim poskytoval jejich kamarád Strnad, který v té době pracoval pro tajnou službu. Jako první začal ohrožovat Vedralovu skupinu novinář Smetana. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho nemůže uplatit, zaplatil si jeho vraždu. To už ale na Vedralově kauze začal pracovat policista Cajthaml. Od Strnada se Vedral dozvídá, že jeho kauzu přebírá neúplatná státní zástupkyně, tu také nechá zavraždit. Zdá se, že Vedrala s Tiplem nic nezastaví. Cajthaml odchází od policie a své vyšetřování vede na vlastní pěst.

Hodnocení na ČSFD 74 %

Zdroj: ČSFD, autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.