7 výborných filmů, které získaly Českého lva a jsou dostupné na Netflixu. Nechybí ani letošní vítěz

Eva Lenská
Foto: Pilot Film

V sobotu 4. března jsme se mohli dozvědět, který nejlepší celovečerní hraný film za rok 2022 dostal Českého lva. Vítěz je kupodivu i na Netflixu a není tam sám. Jsou tam s ním i vítězové z minulých let. My jsme se na ně zaměřili a vybrali jsme pro vás 7 zajímavých tipů. Věříme, že jste je viděli, ale pokud ne, máte skvělou příležitost to dohnat.

Il Boemo

Josef Mysliveček nebo také Giuseppe Misliweczek byl český hudební skladatel, kterého proslavily především opery. Syn obyčejného pražského mlynáře se navzdory přání rodiny vydal za svým snem do Itálie, která byla v druhé polovině 18. století světovým centrem opery, a na rozdíl od mnoha jiných se tam dokázal prosadit a stát se hvězdou. Jeho sláva však netrvala věčně. Rozmařilý způsob života ho nakonec stál zdraví. Ačkoli jeho plodnou tvorbu obdivoval i samotný Mozart, jehož životní příběh zná každý školák, Mysliveček upadl v zapomnění. Jak je to možné, když svého času pobýval v paláci a sklízel úspěch v každém městě, do kterého zavítal?

Vítěz Českého lva za rok 2022, hodnocení na ČSFD 69 %

Foto: Foto: Richard Hodonický

Šarlatán

Životopisné drama líčí příběh inspirovaný životem bylinkáře a léčitele Jana Mikoláška, který určoval diagnózu na základě pozorování vzorku moči. Před jeho domem čekaly na vyšetření davy lidí a dokonce k němu chodily i známé osobnosti jako Olga Scheinpflugová či prezident Antonín Zápotocký. Pro komunisty se však stal jen pouhým šarlatánem a byl poslán na 3 roky do vězení. Také mu byl zabaven veškerý majetek. Ač je snímek inspirován skutečnou osobou, historických faktů se striktně nedrží. Zobrazuje Mikoláška jako muže, který kromě svého léčitelského nadání bojuje i se svými vnitřními démony a homosexuální orientací. 

Vítěz Českého lva za rok 2020, hodnocení na ČSFD 75 %

Foto: Marlene Film Production

Ve Stínu

V bývalém Československu 50. let se odehrává napínavý kriminální příběh, který ve svém důsledku zasáhne do osobních osudů aktérů i jejich blízkých. Kapitán Hakl vyšetřuje krádež v klenotnictví. Z běžné vloupačky se ale vlivem zákulisních intrik tajné policie začíná stávat politická kauza. Z nařízení Státní bezpečnosti přebírá Haklovo vyšetřování major Zenke, policejní specialista z NDR, pod jehož vedením se vyšetřování ubírá jiným směrem, než Haklovi napovídá instinkt zkušeného kriminalisty. Na vlastní pěst pokračuje ve vyšetřování. Může jediný spravedlivý obstát v boji s dobře propojenou sítí komunistické policie? Protivník je silný a Hakl se brzy přesvědčuje, že věřit nelze nikomu a ničemu. Každý má svůj stín minulosti, své slabé místo, které dokáže z obětí udělat viníky a z viníků hrdiny.

Vítěz Českého lva za rok 2012, hodnocení na ČSFD 79 %

Foto: Falcon

Obsluhoval jsem anglického krále

Číšník Jan Dítě začínal jako prodavač párků, ale sotva přičichl k penězům, zatoužil se stát milionářem. Když mu dá zkušený cesťák Walden nějaké ty rady, získá místo v luxusním hotelu. Po čase podrazí nohu oblíbenému číšníkovi hoteliéra Brandejse a zaujme jeho místo. Zkrátka a dobře, podle svého vzoru vrchního Skřivánka, který tvrdí, že obsluhoval anglického krále, míří nahoru. Jenže jak už to bývá, pád z takových výšin bývá krutý.

Vítěz Českého lva za rok 2006, hodnocení na ČSFD 62 %

Foto: MagicBox

Štěstí

Monika, Toník a Dáša jsou kamarádi od dětství, kteří spolu vyrůstali v jednom paneláku. Monika, Toníkova dávná láska, pracuje v supermarketu. Její přítel Jiří odletěl do Ameriky za prací a Monika doufá, že už brzy pojede za ním. Toník teď žije se svou tetou na statku u města a živí se všelijak. Dáša žije sama, má dvě malé děti a ženatého milence Járu. Je k smrti unavená a zoufalá, ale pořád věří jeho slibům, že se rozvede a sežene jí práci. Monika dostane k Vánocům od Jiřího letenku a začne se chystat na cestu do Ameriky. Dášin duševní stav se zhoršuje, už není schopná se starat o děti. Když Dášu převezou na psychiatrii, Monika zruší letenku do Ameriky a ujme se jejích dětí. A náhle znovu zjišťuje, jak velkou oporu má právě v Toníkovi. Pro Toníka začíná nový život. Kvůli Monice a dětem je schopen udělat cokoli. Pustí se do přestavby statku, a dokonce začne pracovat v továrně. Jenomže hra na rodinný život je pořád jenom hrou, i když si to Toník nepřipouští…

Vítěz Českého lva za rok 2005, hodnocení na ČSFD 72 %

Foto: Bontonfilm

Horem pádem

Vzájemně se prostupující tragikomické příběhy o osudovém ztrácení a nalézání lásek, přátelství, rodin, rodičů a dětí navzájem. Dramatické vyprávění o altruismu i xenofobii, o našem strachu z neznámého, o pocitu ohrožení, který probouzí démona rasismu ukrytého v každém z nás. Obraz současného existenciálního pocitu Středoevropanů, dříve izolovaných za železnou oponou, jejichž inkubátor se před jejich očima tříští a proměňuje v globální vesnici. Především však intimní příběh několika obyčejných lidí, kteří po dlouhé době mlčení, odloučení a lží hledají a nalézají sílu a odvahu k cestě k sobě navzájem, k odpuštění a smíření, o jejich soukromé cestě z chaosu…

Vítěz Českého lva za rok 2004, hodnocení na ČSFD 66 %

Foto: Falcon

Musíme si pomáhat

Snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se odehrává za druhé světové války a pomocí malých lidských osudů dává konkrétní obsah pojmům hrdinství i zbabělost. Bezdětní manželé Čížkovi se rozhodnou v roce 1943 ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, syna Čížkova bývalého zaměstnavatele. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do něhož přivedl svou domácnost i sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za samozřejmou věc. Zároveň ale jako značně nehrdinský hrdina umírá strachy. Jeho osobní situaci značně zkomplikuje blížící se konec války, kdy mu hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i „poctivých“ českých spoluobčanů…

Vítěz Českého lva za rok 2000, hodnocení na ČSFD 85 %

Foto: Česká televize

Zdroj: ČSFD, ČFTA

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.