Herecké hvězdy, které musely vzít filmové role proti své vůli: Marlon Brando, Daniel Craig i Matt Damon

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

I když můžete milovat svoji práci, nic není dokonalé a některé povinnosti jsou prostě nepříjemné a nedá se jim vyhnout. I nejpopulárnější herci se však perou se svými nadřízenými nebo jsou nuceni držet se přísných smluv, které podepsali.

Navzdory přáním herců a jejich preferencím mezi projekty nebo rolemi, je podepsané smlouvy mohou uzamknout do klece stále stejných filmů nebo jim zabránit v přijetí určitých rolí, které z různých důvodů nemohou být slučitelné s jejich dřívější prací. Pokud tyto smlouvy poruší, mohou čelit žalobě ze strany studií.

Po letech kariéry už herci nepotřebují dělat konkurzy na role, které berou. Pokud jsou dostatečně populární, filmaři jim sami nabízí role a hvězdy si mohou vybírat, podle svého vkusu. Dostat se do takového bodu však obvykle vyžaduje spoustu času, vytrvalosti a vyloženě štěstí.

Když herec teprve začíná, musí vzít v podstatě jakoukoli práci, která se namane. Ale nejsou to jen mladé začínající hvězdy, kdo je nakonec smluvně zavázán účinkovat v projektech, o nichž dobře vědí, že budou podprůměrné. Ve filmovém průmyslu to holt nikdo nemá jednoduché.

Daniel Craig – James Bond

Ve své roli britského špiona Jamese Bonda byl nesmírně úspěšný, ale Daniel Craig byl vždy brutálně upřímný v tom, proč nenávidí hraní této postavy a proč v tom pokračuje. Herec přiznal, že se nikdy nechtěl stát „Bondem, Jamesem Bondem“ na tak dlouho, a že by se v uvozovkách nejraději podřezal. Smlouva ho však zavázala k natočení hned několika dílů této proslulé franšízy.  

Marlon Brando – Desiree

Všichni si myslíme, že coby jeden z nejslavnějších herců v dějinách by měl mít Marlon Brando vždycky slovo při výběru toho, co točil. Ale i on se musel vypořádat se smluvními závazky. V důsledku žaloby podané jedním producentem byl donucen objevit se jako Napoleon v oscarovém filmu Desiree. Ale Brando si své vynucené angažmá nenechal líbit, naschvál zapomínal na své repliky, hrál na place fotbal, komparz šikanoval hasičskou hadicí apod.

Mike Myers – Kocour

Po legálním boji mezi hercem a filmařským studiem dostal Mike Myers povel hrát ve filmu Cat in the Hat. Hlavní postavu však nenáviděl a po celou dobu natáčení všem naschvál komplikoval práci. Konečný výsledek byl tak zdrcující, že vdova po autorovi, doktoru Seussovi, v roce 2004 prohlásila, že už nikdy nedovolí Hollywoodu natočit další živou adaptaci jeho díla.

Matt Damon – Bourneovo ultimátum

Herec v souvislosti se scénářem ke třetímu filmu Jasona Bournea použil výrazy jako „nečitelný“, „konec kariéry“ a „trapný“. Scénárista podle něj propadl penězům a neodvedl dobrou práci. Ve filmu nicméně opět hrát musel, a to právě díky dohodě.

Film Bourneovo ultimátum z roku 2007 najdete na Netflixu.

Bill Murray – Garfield

Komediální legenda skončila jako dabér oranžové kočky s láskou k lasagním díky tomu, že se k tomuto filmu upsala po přečtení pouhých prvních pár stran scénáře. Když však Bill Murray při natáčení zjistil, že scénáristou je někdo jiný, než si myslel, chtěl z projektu vycouvat, ale to už mu nebylo umožněno.

Shia LaBeouf – Transformers

Shia LaBeouf se upsal k hlavní postavě trilogie o bojujících auto-robotech. Začal toho litovat už v průběhu druhého filmu. Z pokračování se podle něj po prvních dvou filmech ztratilo kouzlo a herec po třetím filmu natáčení konečně opustil.

Transformers, Transformers: Pomsta poražených, Transformers 3, Transformers: Poslední rytíř, Transformers: Zánik i Bumblebee najdete na Netflixu. Dále streamovací platforma nabízí také několik animovaných verzí Transformers.


Zdroj: Looper, Buzzfeed

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.