Čas zabíjet: Netflix do nabídky přidal populární thriller z roku 1996. Autora inspiroval případ znásilněné dvanáctileté dívky

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros

Kvalitních devadesátkových snímků není nikdy dost. O to spíš diváka potěší, když v nich objeví tenkrát začínající velká hollywoodská jména. Drama Čas zabíjet dal šanci prorazit americkému miláčkovi Matthew McConaugheymu. Hvězdně obsazený thriller o rasismu, lidském neštěstí a nespravedlnosti je nyní k vidění na Netflixu.

Knižní bestseller …a je čas zabíjet od spisovatele Johna Grishama v 90. letech zaujal režiséra Joela Schumachera. Příběh o Afroameričanovi Carlovi Lee, jenž zabije dvojici zločinců, kteří mu znásilnili a těžce poranili malou dcerku, proto v roce 1996 na motivy románu natočil.

Foto:  Warner Bros

Při psaní této svojí prvotiny se Grisham inspiroval skutečný zločinem, který se v roce 1984 odehrál v domě nedaleko jeho kanceláře v Southavenu. Jednadvacetiletý mladík se svým komplicem se vloupal do domu, kde brutálně znásilnil a zranil dvě náctileté sestry. Obě ale přežily a svědčily u soudu, na který se šel podívat i tehdy začínající právník Grisham.

V soudní síni si mimo jiné vyslechl i hrůzy, které popsala v té době třináctiletá oběť. V hlavě se mu honilo jen to, že být otcem znásilněných dívek, vzal by nejspíš pravděpodobnost do vlastních rukou. Sám se pak ale zamyslel nad tím, jak by se měl trestat táta, který zabil násilníka vlastních dětí.

Po skončení kauzy proto začal bez jakékoliv předchozí zkušenosti se psaním pracovat na své myšlence. O tři roky později vyšel bestseller …a je čas zabíjet. O svojí inspiraci více promluvil až skoro o tři dekády později.

Lavina událostí

Do hlavních rolí filmař obsadil Samuela L. Jacksona, Sandru Bullock a jednu z prvních příležitostí dal také tehdy mladičkému Matthewu McConaugheymu. Ten si v krimi snímku zahrál čerstvě dostudovaného advokáta Jakea, jenž má za úkol hájit obviněného Carla.

Ubránit práva chudého Afroameričana před nepřátelsky naladěnou bělošskou porotou se ale zdá jako nesplnitelný cíl. O případ se navíc začnou zajímat média a veřejnost. Postupem času se z kauzy stane také politická záležitost, na které se snaží získat body budoucí kandidát na guvernéra.

Foto: Warner Bros

Jakeovi ubíhá drahocenný čas a okolo případu se začíná nebezpečně motat bratr jednoho ze zabitých násilníků. Fanatický rasista toužící po pomstě se navíc spolčí s obávaným Ku-klux-klanem. 

Vystrašenému advokátovi se na pomoc vydává odhodlaná studentka práv Ellen. Napětí v malém městečku v Mississippi ale stále roste a zoufalý mladík ví, že pokud neuspěje, odsoudí jeho klienta k trestu smrti.

Zdroje: ČSFD, SMS, FDb, Clarion Ledger

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.