Trumpova politika nulové tolerance inspirovala tvůrce nového hororu, kde všichni stojí proti všem

Michaela Pašková
Foto: Universal Pictures

Hororová série Očista je s námi letos v podstatě už deset let. Hlavní zápletkou je legalizace jakéhokoli zločinu na dobu dvanácti hodin po celých Spojených státech. Vraždy? Povoleno. Čím krutější, tím lepší. Naštval nějakou postavu soused? S úsměvem na tváři si to s ní během morbidní tradice vyříká.

Na Netflix brzy vstoupí pátý snímek nazvaný Očista navždy (The Forever Purge). Tentokrát na to ale šel scenárista a hlavní tvůrce James DeMonaco jinak. Sice se po vzoru předcházejících částí filmové série i tento díl drží pravidla čím více krve, tím lépe, ovšem její tvůrci tentokrát do děje neváhali přidat ani politická témata.

Hlavním tahounem filmu není morbidní tradice pojmenovaná Očista, ale to, co se děje po ní. Manželé Adele (Ana de la Reguera) a Juan (Tenoch Huerta) ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, kam je hnala vidina lepších zítřků. Mysleli si, že mají vyhráno. Juan si našel práci na farmě bohatého rančera, jehož syn má ale problém s mexickými přistěhovalci. Adele také pracuje, zdokonaluje se v angličtině a snaží se přesvědčit manžela, že je v Americe čeká určitě lepší život než v Mexiku.

Poklidný život jim však naruší každoroční morbidní tradice Očista, která Spojené státy na příštích dvanáct hodin promění v peklo. Žádná ze záchranných složek nepracuje, a i ten nejodpornější zločin je povolen. Adele tuhle nepříjemnost vyřeší tak, že se s manželem ukryje ve skladišti společně s dalšími vystrašenými migranty. Tato spřátelená komunita naštěstí dobře ví, jak se proti útočníkům bránit.

Jenže tentokrát spasné sirény, které normálně informují o ukončení Očisty, nějak nezabírají. Mnozí lidé se nehodlají smířit s tím, že nastala doba ošetřování raněných, pohřbívání mrtvých a opravování vzniklých škod. Očista se jim natolik zalíbila, že v ní jednoduše pokračují. Krvavá lázeň tak nebere konce. Spásu migranti, a dokonce i samotní Američané vidí v tom, že mexický prezident hodlá na pouhých šest hodin otevřít hranice Mexika s USA.

Film přišel do kin v roce 2021. Určitým způsobem odkazuje na podstatu Trumpovy mexické politicky nulové tolerance.

Na Netflixu bude film dostupný od 13. března.


Zdroj: ČSFD, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.