10 zajímavostí o 7 Oscary ověnčeném filmu Lawrence z Arábie, díky kterému se stal Steven Spielberg režisérem

Eva Lenská
Foto: Columbia Pictures

Dobrodružný válečný film Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia) měl premiéru v roce 1962 a nyní ho můžeme zhlédnout i na Netflixu. Dokonce ve verzi, která trvá celých 228 minut. Možná jste ho viděli už mnohokrát, ale tahle 7 Oscary ověnčená dokonalost neomrzí! A abyste si film vychutnali ještě lépe, máme pro vás 10 zajímavostí z jeho natáčení.

Osmadvacetiletý archeolog, důstojník a spisovatel Thomas Edward Lawrence je roku 1916 vyslán z hlavního anglického stanu v Káhiře k beduínům. Spojí se s místním panovníkem Fajsalem, sjednotí znesvářené kmeny z okolních oblastí a táhne s nimi pouští. S materiální podporou anglické armády vede arabské povstání ve stylu guerillové války.

V beduínském převleku ovšem padne do rukou tureckého guvernéra města Dera, který jej nechá mučit. Psychicky zlomený Lawrence přebírá po dlouhém přemlouvání opět úlohu velitele Arabů. Před dobytím Damašku způsobí ukrutné a nesmyslné krveprolití v tureckých řadách. Jeho vize svobodné Arábie nakonec zkrachuje, jednak kvůli rozporům mezi kmeny a také kvůli politickým zájmům Anglie a Francie. Zklamaný se vrací do své vlasti.

Snímek režíroval režisér David Lean a scénář podle knihy T. E. Lawrence napsali Robert Bolt a Michael Wilson. Ve filmu si zahrály samé hvězdy: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif, José Ferrer a Anthony Quayle. A jak už bylo řečeno, film získal 7 Oscarů.

Nyní je čas na slíbené zajímavosti:

  • Natáčení probíhalo 14 měsíců, a to v Jordánsku, Velké Británii a Maroku. Scéna útoku na Akabu a železnici pak byla natáčena poblíž španělského města Almería.
  • Arabské ženy ve filmu jsou dovezené egyptské křesťanky. Žádná ortodoxní muslimská arabská žena by se totiž nenechala filmovat.
  • Plukovník Brighton sedí obrácen patami k Faisalovi, což je urážka, jakou by arabský kníže pravděpodobně nestrpěl.
  • Známý režisér Steven Spielberg uvedl, že až film Lawrence z Arábie ho přesvědčil, aby se stal filmařem.
  • José Ferrer byl zklamán ze své příliš malé role Beye. Přijal ji pouze pod podmínkou, že dostane zaplaceno 25 tisíc amerických dolarů – tedy více než dostali Peter O’Toole a Omar Sharif dohromady.
  • Některé vojáky hrají skuteční vojáci. Byli do filmu „zapůjčeni“ jordánským králem Husajnem.
  • Peter O’Toole prošel intenzivní přípravou. Tři měsíce se aklimatizoval na život v poušti a pod vedením Anthonyho Nuttinga začal studovat všechny knihy o Lawrencovi a Blízkém východě.
  • Přestože má film 228 minut, neuslyšíme v něm promluvit žádnou ženu.
  • Peter O’Toole nakonec zvládl jízdu na velbloudovi díky přidávání vrstvy pěnové gumy, aby neměl pohmožděný zadek.
  • Producent Sam Spiegel a režisér David Lean chtěli, aby Lawrence ztvárnil Marlon Brando. Ten však nabídku odmítl a dal přednost filmu Vzpoura na Bounty.

Zdroj: Wikipedia, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.