Klenot české kinematografie natočený podle románu Julese Vernea je nově dostupný na Netflixu

Michaela Pašková
Foto: Filmové studio Barrandov

Tvorba Karla Zemana neodmyslitelně patří k pokladům české kinematografie. Jeho film Ukradená vzducholoď se nedávno dočkal restaurování a byl znovu uveden v kinech. Už od 8. března si tento filmový zážitek s hodnocením 85 % můžeme dopřát i na Netflixu.

Mnozí znají film Ukradená vzducholoď z dětství, kdy nás příběhy francouzského spisovatele Julese Vernea fascinovaly. Nejinak tomu bylo v případě filmového režiséra Karla Zemana, který je společně s Hermínou Týrlovou a Jiřím Trnkou považován za zakladatele československého animovaného filmu.

Ukradená vzducholoď je dobrodružným příběhem pětice chlapců, a to Pavla (Josef Stráník), Martina (Jan Čížek) a Jakoubka (Míša Pospíšil), Petra (Jan Malát) a Tomáše (Hanuš Bor). Pánové se rozhodnou vyrazit na pražské Výstaviště a podívat na vzducholoď. Dostává se jim neuvěřitelné příležitosti proletět se zdarma, kdy neváhají ani vteřinu a chopí se ji.

Majitel Findeys přítomné ujišťuje, že jeho vzducholoď je naplněna nehořlavým plynem a nehrozí, aby došlo k nehodě a vzplála. Tento pán však není tak hodný, jak se na první pohled zdá. Přestože chlapcům nabídl let zdarma, chce se jich jen kvůli platícím zákazníkům zbavit. Chlapci se nicméně vzbouří a se vzducholodí odletí. Jejich dobrodružství právě začíná.

Pozornost novinářů se obrací na ukradenou vzducholoď, kdy svým horlivým čtenářům přinášejí sebemenší novinky. Patří mezi ně i redaktor Marek (Stanislav Šimek), který senzaci dokumentuje v časopise Světozor. Obyvatelé se pohoršují nad dětskou zločinností a jejich rodiče se jen těžko brání odsuzujícím pohledům všech kolem. Majitel vzducholodi využívá události k propagaci své firmy a také k podvodu s nehořlavým plynem. Jeho vynález zaujme vojenskou mocnost, která vyšle svého podlého agenta 13 (Karel Teffa).

Kluci plánuji obletět celý svět, ale bohužel havarují na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nebezpečí. Shodou náhod u tohoto ostrova ztroskotá loď milionáře Tenfielda (Rudolf Deyl mladší), kterého doprovází jeho dcera Kateřina (Jitka Zelenohorská) a Kapitán (Josef Větrovec).

To by nebyla vernerovka, aby se na ostrově nenacházel věhlasný kapitán Nemo, který chlapcům pomůže. Jakoubek dokonce jeho ponorku i navštíví. Nejenom, že chlapci naleznou tajnou Findeysovu pokladničku, díky níž později odhalí pravdu o nehořlavém plynu, ale zachrání je vojenské námořnictvo.

Film byl natočen na motivy románu Dva roky prázdnin. Světozor skutečně existoval, jednalo se o český obrázkový časopis vycházející s přestávkami od roku 1834.

Film se v původním znění je na Netflixu od 8. března.


Zdroj: ČSFD, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karel Boháček

    Super film. Dobře opravený. Je mi 63 a stále se mi líbí hudba filmu.