Norský horor o vlkodlacích je zklamáním. Neskutečná kravina, hodní ho diváci

Foto: Netflix

Netflix nedávno vydal norský horor Vlk Viking (Viking Wolf). Ačkoliv se Norové většinou v temných snímcích vyžívají a často umí vyplodit opravdu dobrý kousek, tentokrát se jim to moc nepovedlo. Ostatně hodnocení diváků mluví za vše.

O čem je film Vlk Viking?

Začátek filmu Vlk Viking nás zavede zpět v čase do roku 1050, kdy skupina Vikingů vyplenila opatství v Normandii a objevila vlka ukrytého v tajné místnosti. Vezmou zvíře zpět na svou loď a plují s ním do Norska, ale na své cestě si uvědomí, že jejich nový mazlíček je něco mnohem víc, než se zdá.

Nenechte se ale zmást, tohle není film Vikinzích a vlkodlacích. Kdyby byl, byl by to možná mnohem lepší film. Po poutavém prologu se film rychle odkloní od dobového prostředí a zavede nás do současného Norska, kde se nám představí dospívající dívka jménem Thale (Elli Rhiannon), která se s rodinou přestěhovala do městečka Nybo a snaží se zapadnout mezi vrstevníky.

Thale se na jednom večírku stane svědkem bizarní vraždy. Podivný tvor odnese jednoho z jejích spolužáků do lesa. Thale je zraněna, a když později začne mít podivné vize, je zřejmé, že prochází něčím víc než jen pubertou. Začne mít podivné vize a nezvyklé touhy. Zřejmě ji nějak nakazil tvorem, který toho večera zaútočil.

Ve městě se začne odehrávat série vražd. Místní policie vedená Thaleinou matkou Liv úmrtí vyšetřuje. Předpokládají, že na vině je vlk, ale když naverbují odborníka na vlky, je jim sděleno, že za masakrem musí být něco mnohem většího.

Hodnocení filmu Vlk Viking

Místo fantastického filmu o monstrech s několika historickými prvky jsme nakonec dostali horor pro teenagery, který připomíná filmy jako Moje sestra vlkodlak a Stříbrná kulka. Na Rotten Tomatoes si norský hororový snímek vysloužil 50 % hodnocení, a od publika dokonce jen 41 %. A nezaujal příliš ani diváky v Česku, na ČSFD má 51 %.

Nepříliš dobře ho hodnotí i diváci ve filmových skupinách na Facebooku. Na Netflix tipy CZ/SK o něm například Olina píše: „Jakože jsem toho viděla fakt hodně, ale tohle neskutečný BÉČKO. Tohle, že byl vlkodlak, aha. Ztráta času. Nedoporučuji!“ „Viděl jsem a zklamání. Postavy ne moc sympatické a scénář psal asi někdo, koho moc nezajímalo, jestli to dává smysl. Hodnocení 50 % je až, až,“ píše o filmu Vlk Viking David.

„Neskutečná kravina,“ vyjadřuje se zase Jindra. A podobných komentářů je v diskusi k tomu filmu opravdu hodně a padala i horší hodnocení. Ovšem najdete si i pár jedinců, kterým se film líbil. V Německu se dokonce dostal na první místo v TOP 10.

Foto: Netflix

Zdroje: Autorka článku, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.