5 filmů o skutečných příbězích lidí, kteří bojovali proti komunismu

Tereza Pulgretová
Foto: GEM Entertainment

Měsíc únor je v moderní historii významně spojen s komunistickým režimem. Ať už to byl státní převrat v roce 1948, vydání Manifestu komunistické strany o sto let dřív nebo přelomový dvacátý sjezd v roce 1956, výčet událostí, které se odehrály právě v únoru, je zkrátka široký. A aby se krutá minulost už nikdy neopakovala, je důležité si ji stále připomínat. Třeba i skrze filmy, které se na bolestivé momenty 20. století zaměřily.

Milada (2017)

Možná vůbec nejznámější a jeden z nejdůležitějších a nejdojemnějších životních osudů v československé historii zpracoval režisér David Mrnka. Film o právničce, političce a feministce Miladě Horákové je biografickým odrazem jejího hrdinského života, ve kterém si prožila nejen druhou světovou válku, během níž byla vězněna, ale také komunistický převrat v roce 1948, jenž se jí stal osudným.

Havel (2020)

Snímek se soustředí na osobu dramatika, disidenta a později také státníka, politika a prvního prezidenta České republiky. Dějová linka odráží život národního hrdiny v letech 1968 až 1989 a zachycuje jeho dlouhou cestu od úspěšného dramatika, přes bojovníka za lidská práva, až po vůdce, symbol a ikonu sametové revoluce.

Rozhovor s představitelem hlavní role Václava Havla, Viktorem Dvořákem, najdete zde.

Foto: Bontonfilm

Skrytá hra (2019)
(Ukryta gra)

Film Skrytá hra je v podstatě jakousi mužskou verzí oblíbeného seriálu Dámský gambit z rukou polských tvůrců. Narozdíl od předešlých dvou filmů, se ale tento nezakládá na skutečných událostech.

Děj se odehrává uprostřed karibské krize v roce 1962. Matematický génius a špičkový šachista je v přinucen hrát partii za Spojené státy pro Sovětskému svazu. To ovšem není jediná hra, kterou při turnaji podstoupí.

Hra špionů (2020)
(Enigma)

Stejně jako Skrytá hra, i tento britský film se zabývá špionáží. Jde o skutečný příběh obyčejného obchodníka Grevilla Wynne (Benedict Cumberbatch), kterého MI6 a CIA pošlou do Moskvy zjistit informace o sovětských jaderných plánech. Práce pro zpravodajské služby je ale nadmíru nebezpečná a okolnosti karibské krize tento fakt jenom umocňují.

Stalinova dcera (2015)
(Stalin’s Daughter)

Na seznam přidáváme i jeden dokument, jehož téma nepatří k neznámějším, což mu na důležitosti ale rozhodně neubírá. Odhaluje osud Stalinovy dcery Světlany, která se od svého krutého otce lišila nejen v politickém smýšlení. Film ukazuje všechny životní tragédie, kterými si tato žena prošla, útěk na Západ a množství do té doby neznámých autentických materiálů. Jedním z nich je i poslední rozhovor, který Světlana dala před svou smrtí v roce 2011.

Foto: Spektrum

Další filmy či seriály s podobnou tematikou, které najdete na Netflixu:

  • Konfident (2011)
  • Báječná léta pod psa (1997)
  • Příběh jednoho ostrova (2016)
  • Pelíšky (1999)

    Zdroje: ČSFD, IMDb, Netflix, Netflixer

    Diskuze
    Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.