Děsivý horor od M. Night Shyamalana míří na Netflix. Ukazuje, že čas je větší nepřítel než se zdá

Eva Lenská
Foto: Universal Studios

Netflix tentokrát potěší i fanoušky hororů a režiséra M. Night Shyamalana, kterému se přezdívá „mistr napětí” a který má na kontě takové hity jako Šestý smysl a Rozpolcený. Snímek Čas (Old) měl premiéru v roce 2021 a byl natočen podle komiksu Sandcastle od francouzského spisovatele Pierre Oscara Levyho. Pokud však plánujete dovolenou, dobře si rozmyslete, zda se na film podíváte.

Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dokonalá dovolená. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž vybízející k mnoha dobrodružstvím. Na první pohled ta pláž opravdu nemá chybu – je nádherně písčitá, obklopená skalami a blankytně modré moře láká k tomu, abyste do něj okamžitě skočili. Sice vám může vadit, že podobný nápad má víc lidí, to ale není to nejhorší.

Trable v ráji se projeví až ve chvíli, kdy děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům a z moře vytáhnou mrtvolu. Než se z prvotního šoku vzpamatují, čeká je mnohem větší otřes – všichni náhle nevysvětlitelně rychle stárnou, což je patrné zejména na dětech. Tam, kde před chvílí stáli dva prckové, jsou teď vyděšení teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži je záhy jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí okamžitě vypadnout. Jenže to nějak není možné…

Tento děsivý mysteriózní thriller má kromě zajímavé zápletky i skvělé obsazení. Zahráli si v něm Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Thomasin McKenzie, Emun Elliott a Gustaf Hammarsten. Drobnou roli zaměstnance letoviska, který vozí hosty na pláž a dohlíží na ně, si střihl samotný Shyamalan, jenž se obvykle ve svých filmech rád alespoň mihne.

Natáčení probíhalo v Dominikánské republice na pláži Playa El Valle poblíž města Samana a ve studiu Pinewood. Před začátkem natáčení promítl režisér Shyamalan celému štábu dva filmy, které měly reflektovat jakým stylem a tónem chce film natočit. Byly jimi Cesta (1971) a Picnic at Hanging Rock (1975).

Snímek trvá 110 minut a na ČSFD se dočkal hodnocení 57 %.

Chcete-li se bát a rychle stárnout, můžete se na Čas podívat už 7. března na Netflixu.

Zdroj: ČSFD, wikipedie, Totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Jan Fassmann

    Bohužel jsem to viděl, na CSFD jsem dal 1* za prostředí, nejvíc děsivé je, že Shyamalanovi furt někdo dává prachy aby točil slátaniny.