Netflix uvede netradiční českou pohádku, která měla nedávno premiéru v kinech

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Pokud jste nestihli pohádku Princ Mamánek v kinech a máte Netflix, můžete se radovat. Uvidíte ji totiž už v březnu. Na tomto pohádkovém příběhu o rozmazleném princi se dokonale vyřádil herec Jan Budař. Chopil se nejen režie, ale i hlavní role a ještě k filmu složil hudbu. Pohádka měla premiéru 27. října a ač se divákům zdála netradiční a jiná, nehodnotili ji zas tak špatně. Navíc měla jedno překvapení – princeznu Arabelu!

Pohádka Princ Mamánek neboli také režijní debut Jana Budaře vypráví o princi, který musel dospět v krále. Tak dlouho žil jako mamánek na zámku, až ho jeho otec vyslal do světa na zkušenou. Velkou pozornost vzbudilo obsazení přespříliš pečující maminky prince Ludvíka. Po téměř třiceti letech se v roli královny vrátila na filmová plátna představitelka legendární Arabely Jana Nagyová.

Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený (Jan Budař) je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou (Jana Nagyová). Jenže už je poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách.

Moudrý král Radomil (Martin Huba) mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala (Ondřej Vetchý) se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím četl jen v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt… a možná najde i lásku svého života. Co na to všechno ale řekne maminka? A bude spokojený otec král? 

Pohádka se může pyšnit i několika zajímavostmi:

  • Krále a královnu měli původně hrát Josef Abrhám a Libuše Šafránková. Osud tomu však nepřál. Natáčení se odkládalo kvůli nedostatku financí a zmíněný pár se potýkal se zdravotními problémy. Nakonec do hry vstoupila smrt a role zbyly na Martina Hubu a Janu Nagyovou, kteří si samozřejmě nestěžovali.
  • Nápad natočit tuto pohádku dostal Jan Budař po návštěvě zámku Dětenice, kde také probíhala část natáčení. Točilo se také na jihu Moravy, v Žehrovské oboře v Českém ráji nebo kokořínských lesech.
  • Princ Ludvík Otomar je navíc jedním z nejstarších českých pohádkových princů, film začíná jeho 38. narozeninami. 
  • Scénář prošel několika verzemi, po dramaturgické stránce byl konzultován například se Zdeňkem Svěrákem. Také byl čten mnoha dětem, jejichž reakce byly vesměs nadšené.
  • Díky této pohádce se Jan Budař po patnácti letech vrátil ke komponování filmové hudby. Hudbu nahrál spolu s Filharomií Brno.

Pohádka trvá 101 minut a na ČSFD dostala hodnocení 55 %.

Na Netflixu si Prince Mamánka budete moci pustit už 9. března.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.