Narvik: Na Netflix míří norský válečný film natočený podle skutečné události

Eva Lenská
Foto: Nordisk Film

Příznivci severských filmů se mohou těšit na další kousek, tentokrát z Norska. Na Netflixu se již brzy objeví válečný snímek Narvik, jenž je natočen podle skutečné události. Jak už napovídá samotný trailer, válečné hrůzy a zvěrstva líčí bez příkras. 

Duben 1940. Začínající válka v Evropě se Norům zdá vzdálená, ale oči celého světa se již upírají k Narviku, který dodává železnou rudu, na níž závisí Hitlerův pohon německé válečné mašinérie. V noci 9. dubna je porušena norská neutralita a němečtí vojáci vystupují na břeh.

TAKÉ JSME PSALI: Největší premiéra měsíce: Postapokalyptické sci-fi od režiséra Vlaku do Pusanu děsí umělou inteligencí

Velitel města se vzdává bez boje, ale ne všichni jsou ochotni složit zbraně. Rotě, čítající 200 ozbrojených norských vojáků, se podaří blafováním opustit město a zapojit se do boje. Mezi vojáky najdeme i mladého desátníka Gunnara Tofteho (Carl Martin Eggesbø), který si v horách prožije svůj křest ohněm v boji proti nenáviděným nepřátelům.

Foto: Nordisk Film

Novým velitelstvím Němců se stane hotel Royal, ve kterém pracuje jeho žena Ingrid Tofte (Kristine Hartgen) jako pokojská a tlumočnice. Ze zákopu je snadné poznat, kdo je přítel a kdo nepřítel. Z civilního hlediska je však situace mnohem složitější.

Snímek Norvik (Kampen om Narvik) natočil norský režisér a scénárista Erik Skjoldbjærg podle scénáře Christophera Grøndahla. Zahráli si v něm také Henrik Mestad, Stig Henrik Hoff, Emil Johnsen a Kari Bremnes.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix zrušil oblíbený seriál. Fanoušci zuří. Někteří si kvůli tomu dokonce chtějí rušit předplatné

Ačkoli bylo natáčení filmu dokončeno už v roce 2021, premiéra byla odložena na konec roku 2022, nejdřív kvůli covidu a poté kvůli válce na Ukrajině. Producenti totiž nechtěli do kin pustit válečný film v době, kdy vypukla válka.

Ingrid Tofte a Gunnar Tofte jsou sice fiktivní postavy, ale příběh sám je naprosto pravdivý. Nor Eystein Røset, jediný žijící voják, jenž se zúčastnil bojů v severním Norsku, navštívil i s rodinou předpremiéru a po skončení filmu řekl:  „Přesně takhle se to stalo.“ 

Narvik bude na Netflixu dostupný 23. ledna, a to i s českým dabingem.

Zdroj: FilmCamp, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.