Jan Žižka dobyl Netflix v zahraničí. Teď míří nejdražší český film online konečně i do Česka

Eva Lenská
Foto: J.B.J. Film

Netflix nám na Nový rok připravil opravdu mimořádné a nečekané překvapení. Budeme moci zhlédnout nejdražší film, který byl v České republice natočen. Pokud tipujete, že jde o historický velkofilm Jan Žižka, máte samozřejmě pravdu. Petr Jákl do hlavních rolí obsadil kromě českých herců i známé zahraniční hvězdy. Žižka se tak stal snímkem určeným pro celý svět.

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií. Jan Žižka (Ben Foster) a jeho žoldnéři jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV (Karel Roden).

Zemi však ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka (Til Schweiger), nejbohatší velmož království. Jan tedy dostává další úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu (Sophie Lowe). Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat.

Foto: J.B.J. Film

Vše, čemu doposud věřil, se otřásá v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. Z nájemného žoldnéře se stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

Režisér, scénárista a producent Petr Jákl se filmem o Žižkovi zabýval bezmála jedenáct let. Inspirací mu byly historické filmové trháky Statečné srdce, Gladiátor a Poslední samuraj, které miloval jako malý kluk. Už tehdy se rozhodl, že jednou právě takový velkofilm natočí. Sen se nakonec proměnil ve skutečností a Jan Žižka (Medieval) měl v českých kinech premiéru 8. září.

Foto: J.B.J. Film

Do hlavní role obsadil Bena Fostera, kterému v Americe přezdívají podceňovaná hvězda. Ten roli přijal i přesto, že potřeboval každý víkend létat do New Yorku za čerstvě narozenou dcerou a navíc se musel vzdát svého oblíbeného thajského jídla.

Boreše z Rýzmburka ztvárnil devětaosmdesátiletý oscarový herec Michael Caine, který Žižkou zároveň ukončil svou filmovou kariéru. Z českých hvězd si ve filmu zahráli Ondřej Vetchý, Marek Vašut a Jan Budař. V roli vesničanky se dokonce mihla Jáklova manželka Romana, známá coby bývalá rosnička.

Snímek trvá 125 minut a na ČSFD si vysloužil 64 %. Diváci se mohou těšit nejen na píseň Ktož jsú boží bojovníci, ale i na hrady Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kokořín a Točník. Původní rozpočet 80 milionů českých korun se nakonec během příprav vyšplhal až na půl miliardy. Celý příběh se odehrává v roce 1402 a pokračování Petr Jákl točit nehodlá.

Od listopadu Netflix nasadil film ve 40 zemích světa, kde se probojoval až do TOP 10 nejsledovanějších filmů. Na Netflixu v Česku bude Jan Žižka dostupný až nyní od 1. ledna.

Zdroj: ČSFD, Totalfilm, Novinky, bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.