TOP 7 dánských filmů na Netflixu: Nechybí mrazivý thriller ani válečné drama

Eva Lenská
Foto: Netflix

Severské snímky jsou oblíbené a přináší divákům zase něco jiného, než na co jsou zvyklí třeba z Čech či Ameriky. Nedávno jsme se věnovali Švédsku, ale nyní se podíváme na filmovou tvorbu Dánů. Pokud máte dánské filmy rádi, věřím, že si z našich sedmi tipů vyberete.

Proti ledu

V roce 1909 chce dánský badatel Ejnar Mikkelsen dokázat, že Spojené Státy nemají žádný nárok na severovýchodní oblast Grónska a celá ostrovní země tak patří pod správu Dánů. Spolu s nezkušeným inženýrem Iverem Iversenem opustí loď se zbývajícími členy posádky a vyrazí vstříc dobrodružství na saních, které táhnou polární psi. I když s pomocí mapy a deníku seženou důkazy, že se Grónsko skládá z jedné části, nakonec je čeká jen zima, hlad, vyčerpání a dlouhý boj o přežití.

Šťastně až do smrti

Christian a Leonora mají všechno. Vedou dokonalý život se synem, který byl nedávno po dlouhém období vážné nemoci prohlášen za zdravého. Jejich budoucnost se zdá být zářivá, ale během večírku pořádaného Christianovou podnikatelskou společností si Leonora všimne, že její manžel flirtuje s mladší ženou. Najednou si uvědomí, že ji možná opustí a hlavou jí běží spousta otázek. Dokázal by to? Jak by mohl opustit ženu, která se kvůli rodině vzdala kariéry? V tu chvíli se rozhodne, že ona nebude tou ženou, která skončí bez manžela. Zabrání tomu všemi dostupnými prostředky. Jenže Christian si také uvědomuje, že je v bezvýchodné situaci a dostane nápad, jak se žárlivé manželky zbavit.

Toscana

Životem unavený šéfkuchař Theo zdědí po otci obrovskou nemovitost, a tak se vydává do Toskánska omrknout svůj nový majetek s cílem ho ideálně prodat. Život, ale není vždycky takový, jak si člověk naplánuje, a on postupně zjišťuje, že Toskánsko nenabízí jenom krásnou krajinu a dobré jídlo, ale i něco víc. Něco co sám tak dlouho hledal. Kromě toho tam narazí na ženu, kvůli které přehodnotí svůj přístup k životu i k lásce.

Bombardování

Při náletu za druhé světové války bomby omylem dopadnou na kodaňskou školu plnou dětí, což vede k obrovské tragédii. K hlavním hrdinům snímku patří dospívající chlapec Henry, který po traumatickém zážitku přestane mluvit. Strach z chůze pod širým nebem mu pomáhají překonat jeho sestřenice Rigmor a její kamarádka Eva. Důležitou postavou je i mladá novicka Teresa, která bojuje se svou vírou v Boha. Ve snaze dokázat Boží existenci naváže nedovolený milostný vztah s důstojníkem Frederikem, který pracuje pro německé okupační úřady. Snímek líčí válku dětskýma očima a věrohodně poukazuje na její surovost a krutost.

Složka 64

Podivné lékařské experimenty, zneužívání a převýchova „necudných” dívek. Do rukou detektiva Carla Morcka a jeho asistenta Assada z kriminálního Oddělení Q se dostává další nevyřešený případ. Jak souvisí děsivé, půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogo se třemi mumifikovanými těly nalezenými za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu? A komu patřila čtvrtá, prázdná židle u prostřeného stolu? Mrazivý detektivní příběh je natočen podle bestselleru dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena.

Číňan

Instalatéra Kelda po pětadvaceti letech opouští manželka, otrávená letargií jeho duše i těla. Mlčenlivý muž se náhle ocitá před nelehkým úkolem. Musí překonat apatii, která beze zbytku zaplnila jeho osiřelý byt i život. Náhoda jej přivede do čínského bistra, kde se seznámí s rozvětvenou rodinou majitele. A právě nový kamarád Feng ho po několika týdnech požádá o službu, ze níž mu chce i patřičně zaplatit. Má se oženit s Fengovou mladší sestrou a umožnit jí tak zůstat s rodinou v Dánsku.

Šťastný to muž

Mladý Per z nábožensky založené rodiny odchází do Kodaně studovat na inženýra. Seznamuje se s židovskou rodinou Salomonů, kterou zaujme jeho vizionářský projekt, využívající vodní a větrnou energii. Navíc se sblíží s jejich dcerou Jakobe. Plány jsou připraveny, ale postupně se ukazuje, jak silná bývají rodinná pouta. Per navíc zjišťuje, že nestačí jen chtít a přát si, ale v životě je třeba jít za svým cílem a čelit překážkám i vlastní pýše. Film je natočen podle knihy dánského prozaika Henrika Pontoppidana.

Zdroj: ČSFD, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Josef Chvojka

    Zatím spokojenost!

    1. Marta Kratochvílová

      s kterým konkrétně?