Česká satirická komedie od režiséra Vlastníků je na Netflixu. Inspiroval se skutečnou událostí

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Jiří Havelka už ve Vlastnících dokázal, že mu k natočení dobré komedie stačí omezený prostor a šikovní herci. Tentokrát se nechal inspirovat skutečnou událostí z Českomoravské vrchoviny a posadil své hrdiny do vlaku. Snímek Mimořádná událost, který měl premiéru letos v únoru, je nyní konečně už i na Netflixu! 

Malebnou českou krajinou projíždí vláček motoráček. Cestující sedí, povídají si, pospávají a těší se až dojedou do cíle. Vlak se však náhle porouchá a strojvůdce Miloš (Václav Kopta) musí vystoupit, aby poruchu napravil. Jenže pak se stane něco, co žádný z cestujících nečekal. Vlak se samovolně rozjede a navíc špatným směrem. Vyděšený strojvůdce za ním kluše a lidé uvnitř si uvědomují, že se děje něco šíleného. Hlasitě protestují, nadávají, podléhají atakám paniky a zoufale křičí z oken.

ČTĚTE TAKÉ: 5 českých filmů, které nově najdete na Netflixu

Proč k této nehodě vlastně došlo? Nebo to nebyla nehoda, ale únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Cestující za pomoci brutálních prostředků a myslivcovy pušky nakonec otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších domněnek – že motoráček nikdo neřídí…

Věřili byste, že se tohle opravdu může stát? Bohužel ano. Režisér Jiří Havelka se nechal inspirovat skutečnou událostí, která se stala v roce 2019 mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím. Do hlavních rolí obsadil Janu Plodkovou, Igora Chemlu, Jenovéfu Bokovou, Jaroslava Plesla, Aloise Švehlíka a Terezu Marečkovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konečně dobrá česká komedie. Domovní schůze Vlastníků je zrcadlem rozhádané společnosti

Film se skoro celý natáčel ve vagónu umístěném ve studiu s promítaným okolím. Vagon „seděl“ na trámech, které jako na houpačce uváděli do pohybu dva asistenti, aby vytvářeli iluzi vlakového třesu. 

Kdo tento snímek o délce 103 minut ještě neviděl, může se těšit na mimořádně vtipnou satirickou komedii, která je plná typického čecháčkovství, kousavých poznámek a cynismu. Na Vlastníky sice nemá, ale i tak si na ČSFD vysloužila 73%.

TAKÉ JSME PSALI: 5 českých filmů, které na Netflixu válcují zahraniční konkurenci

Zdroj: ČSFD, Totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.