7 zajímavostí o filmu Malé ženy z roku 1994: Věnování zavražděné dívce nebo hořící vlasy Claire Danes

Eva Lenská
Foto: Columbia Pictures

Fanoušci známého románu Louisy May Alcott mohou radostí zaplesat. Na Netflix totiž míří nejpovedenější a nejlépe obsazená filmová adaptace Malých žen z roku 1994. Zahrály si v ní hvězdy jako Winona Ryder, Susan Sarandon a Kirsten Dunst. Ať už máte toto zpracování v paměti, nebo je neznáte a uvidíte poprvé, možná vás potěší několik zajímavostí z natáčení.

Zatímco jejich otec bojuje v americké občanské válce, sestry Jo (Winona Ryder), Meg (Trini Alvarado), Amy (Kirsten Dunst) a Beth (Claire Danes) jsou doma s matkou (Susan Sarandon), laskavou a na svou dobu docela pokrokovou, ženou. Všechny hledají lásku, přátelství, naplnění svých snů a tužeb. Spolu s kamarádem Lauriem (Christian Bale) podnikají spoustu dobrodružství a pomalu se z dívek mění v ženy.

Jo odjakživa touží být spisovatelkou a Amy ráda maluje. Meg myslí na manželství a tichá Beth je nejšťastnější, když může hrát na piano. Ač je všelijak pronásleduje osud i chudoba, nikdy neztrácejí humor a naději. Hřejivý snímek v zářivých barvách vykresluje rodinný život v 19. století a vzdává hold síle rodiny a nezávislosti žen.

Snímek, který si vysloužil 3 nominace na Oscara, režírovala režisérka Gillian Armstrong podle scénáře Robin Swicord. Na ČSFD má hodnocení 78%.

Zajímavosti o filmu:

  • Christian Bale poznal díky Winoně Ryder bývalou modelku Sandru Sibi Blažić, která se v roce 2000 stala jeho manželkou. V době natáčení filmu totiž pracovala jako Winonina osobní asistentka.
  • Claire Danes během natáčení vzplály vlasy, když nesla svíčku po schodech.
  • Film je věnován dvěma osobám, z nichž jednou je Polly Hannah Klaas, dvanáctiletá dívka, která byla v roce 1993 unesena ze svého domova v kalifornské Petalumě a později nalezena zavražděná. Winona Ryder, která v Petalumě prožila velkou část svého mládí, se zapojila do pátrání a doufala v bezpečný návrat dívky, která knihu Malé ženy zbožňovala.
  • O roli malé Amy March se ucházely Christina Ricci, Natalie Portman a Thora Birch, ale roli nakonec získala Kirsten Dunst. Dospělou Amy si zahrála Samantha Mathis.
  • Winona Ryder, Claire Danes a Susan Sarandon měly na své role příliš krátké vlasy, a proto musely nosit paruky a příčesky. Všechny paruky pro film stylizoval slavný návrhář paruk Peter Owen.
  • Opera, na kterou profesor Bhaer (Gabriel Byrne) vezme Jo, se jmenuje Lovci perel a napsal ji Georges Bizet.
  • Scénografové vytvořili interiéry a kulisy podle Orchard House, domu, ve kterém žila Louisa May Alcott se svými třemi sestrami a rodiči. Když psala Malé ženy, představovala si, že se děj odehrává právě v tomto domě.

Malé ženy z roku 1994 budou na Netflixu 1. září.

Zdroj: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.