Na Netflix míří dojemný snímek Pořád jsem to já. Julianne Moore za něj dostala Oscara

Eva Lenská
Foto: Sony Pictures Classics

Na Netflix míří velmi vydařený a mnoha cenami ověnčený film Pořád jsem to já z roku 2014, ve kterém excelují hvězdy jako Julianne Moore a Kristen Stewart. Milovníci dojemných a citlivých příběhů ze života se mají na co těšit!

Americký snímek Pořád jsem to já (Still Alice) měl premiéru na Filmovém festivalu v Torontu v roce 2014. Kromě Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli, se může pochlubit i Zlatým glóbem, Cenou BAFTA a Americkou cenou filmové kritiky.

Film natočili Richard Glatzer a Wash Westmoreland podle knihy Lisy Genovy, která v češtině vyšla pod názvem Ještě jsem to já. Hlavní role byla nabídnuta Michelle Pfeiffer, Julii Roberts, Diane Lane nebo Nicole Kidman. Nakonec se jí však zhostila skvělá Julianne Moore.

Foto: Sony Pictures Classics

Režisér Richard Glatzer rok po premiéře filmu, bohužel, zemřel na zákeřnou Amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) v pouhých 63 letech. Během natáčení už nemohl mluvit, proto film režíroval pomocí aplikace, která převáděla text na řeč. Jelikož bojoval s vážnou nemocí, dokázal se dokonale vcítit do hlavní hrdinky, která válčila Alzheimerovou chorobou.

Alice Howland (Julianne Moore) je šťastnou matkou tří dětí a zároveň ženou, která toho hodně dokázala coby profesorka kognitivní psychologie na Kolumbijské univerzitě a také proslulá odbornice v oboru psycholingvistiky. Její manžel John (Alec Baldwin) je také vědec. Když jí diagnostikují ranou formu Alzheimerovy choroby, rozhodne se, že za každou cenu zůstane stále tou stejnou ženou jakou byla.

Nemoc je však nemilosrdná. Nevyhnutelné příznaky začínající demence ji pomalu připravují o starou osobnost, a dříve tak nezávislá a ambiciózní Alice se učí žít pouze pro přítomnou chvíli. Najednou je nucena dát místo kariéry na první místo svůj vztah s manželem budoucnost svých dětí.

Fanoušci Kristen Stewart, která ztvárnila Alicinu dceru Lydii, dali herečce krásný dárek k narozeninám. Uspořádali sbírku, jejíž výtěžek putoval na výzkum léčby Alzheimerovy choroby. Podařilo se vybrat přes 21 000 amerických dolarů.

Snímek Pořád jsem to já bude na Netflixu už 15. července.

Zdroj: ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.