5 zajímavostí o filmu Bouřlivé výšiny. Ralph Fiennes byl coby Heathcliff tak přesvědčivý, že mu až tekla krev

Eva Lenská
Foto: Paramount Pictures

Kdo by neznal slavný román Větrná hůrka či Bouřlivé výšiny od Emily Brontë, která ho pod mužským pseudonymem Ellis Bell poprvé vydala v roce 1847. Kniha se dočkala nespočtu filmových a seriálových adaptací. Na Netflix nyní míří ta divácky nejoblíbenější z roku 1992. Hrají v ní Juliette Binoche a Ralph Fiennes.

Nejpopulárnější adaptaci Bouřlivých výšin (Wuthering Heights) natočil v roce 1992 režisér Peter Kosminsky podle scénáře Anne Devlin. Jeho zpracování jednoho z nejvýznamnějších děl anglické literatury sice kritici sepsuli, nicméně diváci si je zamilovali. Na ČSFD má snímek hodnocení 74%.

Foto: Paramount Pictures

Příběh vypráví o prudké vášnivé lásce mezi divokou Catherine Earnshaw (Juliette Binoche), která miluje vřesoviště, a chudým, stejně divokým Heathcliffem (Ralph Fiennes), jenž byl po smrti jejího otce vykázán do stáje. Oba vědí, že jejich vztah není zrovna společensky přijatelný, nicméně tvrdohlavá Cathy na konvence nehledí. Tedy až do té doby než potká Edgara Lintona (Simon Shepherd) a jeho sestru Isabellu (Sophie Ward), kteří ji okouzlí svou elegancí a šarmem.

Vztah mezi Cathy a Heathcliffem je komplikovaný, osudový a stejně nevypočitatelný a drsný jako yorkshirská příroda, která hraje v příběhu velkou roli. Tuto vášeň nepřekoná ani zrada nebo smrt. Je stejně romantická jako zničující, a beztrestně ubližuje nejen hlavním postavám, ale i jejich bližním. Není divu, že román v době svého vydání značně pobouřil upjatou viktoriánskou společnost.

  • Ralph Fiennes trval na zachování scény z knihy, v níž Heathcliff mlátí hlavou o strom a teskní po Cathy. Udělal to tak přesvědčivě, že mu tekla krev.
  • Soundtrack k filmu je částečně založen na irské písni Mna Na hEireann (Women of Ireland), kterou původně složil Sean O’Riada.
  • Na začátku a na konci filmu můžete spatřit zpěvačku Sinéad O’Connor jako vypravěčku (Emily Brontë).
  • Role Heathcliffa napomohla Ralphu Fiennesovi k roli Amona Götha ve filmu Schindlerův seznam. Steven Spielberg prohlásil, že se mu Fiennes pro roli Götha líbil kvůli jeho temné sexualitě.
  • O roli Catherine měla zájem i Uma Thurman.

Bouřlivé výšiny s Juliette Binoche a Ralph Fiennesem budou na Netflixu k vidění 1. srpna.

Zdroj: ČSFD, Imdb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.