V hlavní roli matky: 5 filmů, které si můžete pustit na Den matek

Eva Lenská
Foto: Up&Up Production

Dneska máte svůj den, naše milované maminky, tak trochu zvolněte, připravte si kafíčko nebo vínko a děti svěřte tatínkům či babičkám. Netflix na vás také myslí, neboť má v nabídce i filmy o matkách a mateřství. Třeba vám některý z uvedených tipů přijde vhod.  

Líbánky s mámou

Začneme španělskou komedií, která je na Netflixu nová. José Luis je zdrcený. Snoubenka mu utekla od oltáře a drahá svatební cesta je už zaplacená, takže se nabízí jediná možnost – strávit líbánky na Mauriciu s mámou. Jelikož tropická oáza a luxusní hotel nabízí novomanželům spoustu neplacených výhod, zahrají si José a jeho máma na právě sezdaný pár. To samozřejmě vede k mnoha komickým situacím a trapasům.

Matky

Tento český snímek pojednává o čtyřech kamarádkách, které jsou sebevědomé, chytré, užívají si a probírají spolu chlapy, vztahy a sex. K tomu se ale taky starají o děti nebo je právě porodily, případně jsou těhotné. Jedna žije ve zlaté kleci, druhá dře jako kůň, aby uživila děti, třetí je posedlá sociálními sítěmi a čtvrtá je těhotná, ale má nesnesitelné rodiče. Naštěstí však mají jedna druhou.

18 dárků

Italský snímek 18 dárků je inspirován skutečným příběhem Italky Elisy Girotto, které byla po porodu diagnostikována nevyléčitelná rakovina prsu. Proto zanechá své dceři Anně 18 dárků – ke každým narozeninám jeden, dokud z ní nebude dospělá žena. Jednoho dne Anna, pro kterou je život bez mámy skličující, utrpí nehodu, vrátí se v čase a dostane příležitost svou mámu poznat. Film je plný emocí a já vás předem varuju, že budete potřebovat kapesníky.

Temná dcera

Psychologické drama Temná dcera bylo natočeno podle románu populární italské spisovatelky Eleny Ferrante. Vysokoškolskou profesorku Ledu na dovolené u moře zaujme mladá matka Nina, jejíž příběh jí připomene dávná temná tajemství. Režijní debut Maggie Gyllenhaal se dívá na mateřství z úplně jiné stránky. Líčí únavu, vyčerpanost a rozporuplné pocity matek, které by rády udělaly pro dítě všechno, ale na druhou stranu je mateřství svazuje.

Zero to Hero

Hongkongský film Zero to Hero je takovou biografií paralympijského sportovce Williama So Wa Waie, který na paralympijských hrách získal šest zlatých, tři stříbrné a tři bronzové medaile. Reprezentoval Hongkong v různých disciplínách a ukázal, že i když se člověk narodí s postižením, pořád může bojovat a vítězit. Film mimo jiné sleduje jeho vztah s matkou, která v něj vždycky věřila a podporovala ho ve sportovní kariéře.

Čtete také: 5 seriálů pro ženy s ženami v hlavních rolích

Zdroj: ČSFD, Mister H-B, Decider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.