Aňa Geislerová slaví narozeniny: 7 filmů, které s ní najdete na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Archiv TV Nova / Tomáš Martínek

Dnes slaví 46. narozeniny jedna z nejobsazovanějších českých hereček Aňa Geislerová. Původně chtěla být modelkou, ale nakonec zakotvila u herectví. Držitelka 5 Českých lvů zazářila v mnoha povedených českých filmech a my jsme pro vás vybrali z řady těch, které najdete na Netflixu, 7 nejlepších.

Želary

Želary natočil Ondřej Trojan podle knihy Květy Legátové. Snímek z roku 2003 vypráví o nedostudované lékařce Elišce (Aňa Geislerová), která je zapojena do domácího odboje. Jedné noci daruje krev těžce poraněnému muži z venkova (György Cserhalmi) a tím s ním naváže zvláštní pouto. Když po ní jde gestapo, následuje pacienta Jozu do hor. Změní identitu a jako Hana si zvyká na život v horské vesnici, kde se zastavil čas před sto padesáti lety. 

Film dostal dva České lvy, byl nominován na Oscara a na ČSFD má hodnocení 81%.

Foto: Total HelpArt T.H.A.

Pohádky pro Emu

Tento rodinný film natočil Petr Havlík v roce 2016. Petr Miller (Ondřej Vetchý) pracuje již nějaký čas v Anglii. Jednoho dne mu sociální pracovnice sdělí, že byl označen za otce dítěte, jehož matka měla vážnou autonehodu. Po příjezdu do Prahy se setkává s osmiletou Emou (Ema Švábenská) a ubytuje se s ní v hotelu. S holčičkou mu začne pomáhat sympatická manažerka Marie (Aňa Geislerová), se kterou se postupně sblíží. Po smrti matky hrozí holčičce dětský domov. Petrovi a Marii tedy nezbývá nic jiného než o ni bojovat.

Film má na ČSFD hodnocení 71%.

Foto: Fénix Film

Návrat idiota

Režisér Saša Gedeon v roce 1999 sáhl po známé knize F. M. Dostojevského Idiot a stvořil film o neuvěřitelně bezelstném člověku, který se nedokáže orientovat ve spletitých mezilidských vztazích a čelit falši a pokrytectví. Hlavním hrdinou je František (Pavel Liška), který se vrací z blázince a o skutečném životě nemá ani páru. Potkává dívku Annu (Aňa Geislerová), její dva milence i její nejistou sestru Olgu (Tatiana Dyková). Se všemi cítí, všechny chápe a všechno se ho dotýká. Jen doufá, že někdo pochopí i jeho.

Film dostal pět Českých lvů a na ČSFD má hodnocení 77%.

Foto: Česká televize

Občanský průkaz

Retrokomedii Občanský průkaz natočil Ondřej Trojan podle stejnojmenné knihy Petra Šabacha v roce 2010. Film sleduje čtveřici dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů, a to od chvíle, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do osmnácti, kdy se snaží uniknout vojně. Hlavním hrdinou je Petr zvaný Žába (Libor Kovář), který na vlastní kůži zažije, co dokáže komunistický režim. Aňa Geislerová zde ztvárnila jeho matku.

Film dostal Cenu české filmové kritiky a na ČSFD má hodnocení 79%.

Foto: Falcon

Requiem pro panenku

Snímek, který Aňu Geislerovou proslavil, natočil Filip Renč v roce 1991 na motivy skutečné události z roku 1984. Čtrnáctiletá Marika (Aňa Geislerová) se poté, co je znásilněna vlastním otcem, omylem dostává do ústavu pro mentálně postižená děvčata, kde ji praští do očí neuvěřitelně drsné a sadistické metody místních vychovatelek. Ubohé chovanky trpí a řediteli je jedno, co se v ústavu děje. Marika to už nedokáže snášet a rozhodne se pro zoufalý čin.

Film má na ČSFD hodnocení 78%.

Foto: Česká televize

Kráska v nesnázích

Režisér Jan Hřebejk natočil Krásku v nesnázích na motivy stejnojmenné básně od Roberta Gravese v roce 2006. Film pojednává o vdané ženě (Aňa Geislerová) a matce dvou dětí. Spolu s manželem (Roman Luknár), který skončí ve vězení, je dohromady pojí jen sexuální přitažlivost. Když se odstěhuje k matce, pozná staršího muže (Josef Abrhám), bohatého, noblesního a ještě k tomu s velkou vilou. Hrdinka se musí rozhodnout, zda dá přednost přitažlivosti nebo životu v luxusu.

Film dostal tři České lvy a na ČSFD má hodnocení 63%.

Foto: Falcon

Fair Play

Snímek Aleny Sedláčkové se odehrává v 80. letech. Sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Aňa Geislerová) i trenér doufají, že se dostane až na olympijské hry. Když dívce začnou lidé okolo ní podávat anabolické steroidy, její výkonnost stoupá, ale zdravotní stav se horší. Anna nakonec zjistí pravdu a anabolika odmítne, jenže její matka pro ni chce lepší život, nejlépe v emigraci, a je proto ochotna udělat cokoli.

Film dostal dva České lvy a na ČSFD má hodnocení 73%.

Foto: Falcon

Zdroj: ČSFD, česká televize, totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.