Slunce, seno… míří na Netflix: Trošku kvůli němu vyslýchala Veřejná bezpečnost a uplácelo se stokorunou

Eva Lenská
Foto: Filmové studio Barrandov

Na Netflix míří populární trilogie od Zdeňka Trošky, která se odehrává v Hošticích a zaručeně polechtá vaše bránice. Největší hvězdou těchto tří komedií je Helena Růžičková, která nejde pro ránu daleko. S trilogií se pojí mnoho zajímavostí a my vám některé z nich připomeneme.

Veselou, sluncem i senem provoněnou, českou trilogii mají na svědomí Zdeněk Troška a Petr Markov. Kromě ostřílených českých herců si v ní zahráli i úplní nováčci nebo obyvatelé Hoštic. K hvězdnému obsazení pak bezesporu patří Helena Růžičková, Jaroslava Kretschmerová, Jiří Lábus, Luděk Kopřiva, Jiřina Jirásková, Martin Dejdar a Oldřich Kaiser.

První z filmů, Slunce, seno, jahody, měl premiéru v roce 1983 a líčí nejen běžný život v malé jihočeské vesnici, ale také experimentární práci studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Zajímá ho dojivost krav a podle všeho je synem krajského funkcionáře. To si přece místní drbny nemohou nechat ujít!

Legrace a smíchu není nikdy dost a tak v roce 1989 přišlo pokračování s názvem Slunce, seno a pár facek. Tentokrát se chystá svatba sličné Blaženy s Vencou Konopníkem, jenže všechno zkomplikují žárlivá Miluna a instruktorka autoškoly Gábina. Vesnicí kolují zvěsti, že Venca má nemanželské dítě. Budou kvůli tomu lítat facky? Rozhodně! Škopková má přece páru!

Třetí část Slunce, seno, erotika byla natočená až po revoluci, tedy v roce 1991. Pojednává o tom, jak Hoštice celosvětově proslavit pomocí nudapláže a erotiky. Co takhle uvítat delegaci z Itálie chlebem, solí, slivovicí a nahatými děvčaty? Sodoma, Gomora, Panenko Maria Podsrpenská, vidíš to? To bude ostuda!

Stručně jsme si připomněli všechny tři části a nyní je ten pravý čas na několik zajímavostí, které se s bláznivou, ale divácky úspěšnou, trilogií pojí.

  • Veronice Kánské, která ztvárnila Blaženu, bylo během natáčení prvního filmu pouhých 16 let. Její sokyně Miluna byla dokonce ještě o rok mladší.
  • Obec Hoštice se nachází asi deset kilometrů od Strakonic směrem na Volyni. Obyvatelstvo je evidentně herecky nadané, na komparzu se totiž podílela skoro celá vesnice.
  • Zdeněk Troška musel natočit i ukázky z pornofilmu Utrpení sv. Šebestiána. Kvůli této nahrávce ho vyslýchala Veřejná bezpečnost.
  • Režisér uvedl, že některé vlaky ve stanici Hoštice opravdu nezastavovaly, když měly zpoždění.
  • Závěrečná fackovací scéna druhé části trilogie se točila celkem čtyři dny a padaly v ní skutečné facky. Mnozí herci i neherci se kvůli ní museli posilnit alkoholem. Helena Růžičková se tak rozparádila, že chudáka Olega Rajfa div neumlátila. Sama však také utrpěla blíže neurčený vážný úraz.
  • Kateřina Lojdová dostala roli učitelky autoškoly, inženýrky Gábiny, jako dárek k narozeninám.
  • Místní drbny, které svolávala Cecilka píšťalkou, dostaly stokorunu jako motivaci, aby utíkaly co nejrychleji.
  • Představitelka Kelišové si do Itálie přivezla zásobu jídla na celý týden. Z italské kuchyně dostala šok a pozvracela se. Vyděsily ji totiž mořské plody.
  • Doktora Káju si zahrál Josef Stárek, homosexuální číšník z pražské restaurace U Petra Voka, kterého Troška poznal v gay klubu.
  • Zdeněk Troška chtěl natočit ještě čtvrtou část Slunce, seno, ufóni, ale než k tomu došlo, několik hlavních protagonistů bohužel zemřelo.

Celou trilogii si můžete pustit na Netflixu od 21. února.

Zdroj: nasregion, zdenektroska

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Marta Kratochvílová

    To tam chybělo. ?