Nepříliš povedené melodrama, které podle Třeštíkové dělá z žen oběti a z mužů bezcharakterní syčáky, je na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Logline Production

Ačkoli se snímek Bábovky z roku 2020 tváří jako komedie, o humorný film ani tak nejde. Spíše nás čeká vztahové melodrama plné příběhů řady žen, které se snaží udělat velké životní rozhodnutí, ale plete se jim do toho osud.

Snímek natočil režisér a scénárista Rudolf Havlík podle stejnojmenné knihy Radky Třeštíkové, která vyšla v roce 2016. Autorka knižní předlohy se samozřejmě podílela i na scénáři a prozradila, že Bábovky jsou o životě a divák se může těšit na celou škálu osudů a emocí.

Foto: Logline Production

Kdo četl knihu, ví, že se v ní prolínají příběhy dvanácti žen, ve filmu však máme hrdinek jen osm, což je stejně víc než dost. Každá řeší nějaký problém. Jedna chce otěhotnět a nedaří se jí to, druhá zjistí, že má nádor na mozku, a třetí by ráda praštila s profesí prostitutky.

Manželé a partneři těchto žen nejsou žádní svatoušci. Buď zanedbávají rodinu kvůli práci, nebo mají milenky a svádí jiné ženy. Snímek je plný emocí, ironie, lží, slibů i stereotypů. Ačkoli se očekávalo, že půjde o trhák, není to až tak docela pravda. Kritici film hodnotili průměrně až podprůměrně. Na ČSFD získal 59%.

Obsazení je ovšem skvostné. V Bábovkách si zahráli samí známí a výborní herci jako Ondřej Vetchý, Jana Plodková, Marek Taclík, Jiří Langmajer, Lenka Vlasáková, Táňa Pauhofová, Barbora Poláková či Brigita Cmuntová.

Snímek trvá 97 minut a na Netflixu si jej můžete pustit od 31. ledna.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.