Na Netflix míří životopisné drama Šarlatán, které získalo 5 Českých lvů

Eva Lenská
Foto: Marlene Film Production

Další český film, který si pro své diváky Netflix připravil, patří k těm kvalitním a vydařeným. Šarlatán se může pochlubit skvělými hereckými výkony a propracovaným scénářem.

Snímek natočila známá polská režisérka Agnieszka Holland podle scénáře Marka Epsteina. Ještě před premiérou byl Šarlatán uveden na festivalu Berlinale a do českých kin se dostal 20. srpna 2020. V té době také vyšla stejnojmenná kniha, kterou na základě scénáře přepsal Josef Klíma. Snímek byl nakonec vyslán do užšího výběru cen akademie v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Oscara sice nedostal, ale na Českých lvech zabodoval. Má jich pět.

Životopisné drama líčí příběh inspirovaný životem bylinkáře a léčitele Jana Mikoláška (1889 – 1973), který určoval diagnózu na základě pozorování vzorku moči. Před jeho domem čekaly na vyšetření davy lidí a dokonce k němu chodily i známé osobnosti jako Max Švabinský, Olga Scheinpflugová či prezident Antonín Zápotocký. Pro komunisty se však stal jen pouhým šarlatánem a byl poslán na tři roky do vězení. Také mu byl zabaven veškerý majetek

Ač je snímek inspirován skutečnou osobou, historických faktů se striktně nedrží. Zobrazuje Mikoláška jako muže, který kromě svého léčitelského nadání bojuje i se svými vnitřními démony a homosexuální orientací. Jako mladíka si jej zahrál Josef Trojan a jako dospělého muže jeho otec Ivan Trojan, jenž za svůj skvělý herecký výkon dostal Českého lva. Léčitelova asistenta a partnera si zahrál slovenský herec Juraj Loj.

Dále si ve filmu, o celkové délce 118 minut, zahráli Jaroslava Pokorná, Martin Myšička, Jan Budař, Miroslav Hanuš, Igor Bareš a malou roličku si dokonce střihl i sám scénárista Marek Epstein. Film se natáčel například na Šumavě nebo v Mladé Boleslavi. Ivan Trojan původně nevěděl, že jeho syn šel na casting, ale později byl na něj právem pyšný. Homosexuálních scén se nezalekl a zhostil se jich jako profesionál. Šarlatán zabodoval nejen u kritiků, ale také na ČSFD, kde získal 75%.

Na Netflixu má snímek premiéru 31. ledna.

Zdroj: wikipedia, denik

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.