Bitka na palubovce Detroit Pistons. Největší konflikt v historii NBA očima aktérů

Petr Stoško
Foto: COURTESY OF NETFLIX Courtesy of Netflix

Známá palácová potyčka mezi hráči Indiana Pacers a fanoušky Pistons se zapsala neblaze do podvědomí lidí a svým způsobem i změnila samotnou NBA. V prvním díle nové minisérie Neslýchané od Netflixu zaostříme právě na tuto proslulou bitku.

Detroit Pistons byli na přelomu 80. a 90. let 20. století nejvíce nenáviděným týmem pro svou přespříliš tvrdou hru. Je příhodné, že to bylo právě v aréně Pistons, kde se odehrála jedna z nejdrsnějších potyček v historii NBA. Dne 19. listopadu 2004, čtyřicet pět vteřin před koncem poslední čtvrtiny zápasu základní části NBA mezi Detroit Pistons a Indiana Pacers, fauluje zbytečně Ron Artest z Indiany Bena Wallace z Detroitu, který se okamžitě pouští do Artesta zpět. A ačkoliv to vypadá na běžnou menší roztržku mezi hráči, opak je pravdou. Události naberou rychlý spád, když se do všeho zapojují fanoušci domácího Detroitu.

Od této události uběhlo již mnoho let a hlavní aktéři celého incidentu konečně naplno promluvili o svých bezprostředních zážitcích, osobních pocitech a vyjádřili pochybnosti, které měli a stále mají. „Palácová potyčka“ ovlivnila slibně rozjíždějící kariéry všech hlavních účinkujících a stala se velkou černou kaňkou na pověsti NBA.

Do interview se pustili Ronald Artest, Stephen Jackson, Jermaine O´Neal, Ben Wallace, ale také největší osobnost tehdejšího týmu Indiany Pacers, populární Reggie Miller. A právě Miller a jeho bývalý spoluhráči pohlíží na celý incident i z jiné perspektivy a snaží se dát do kontextu mnoho souvislostí, které měly podstatný vliv na jejich chování na hřišti.

Může se zdát, že jedna i druhá strana vidí vinu v tom druhém, ale nelze opomenout skutečnost, že k selhání došlo dávno někde jinde. Ale i tak je třeba se na tento incident dívat se značnou sebereflexí. Takovou, kterou předvedli účastníci „palácové potyčky“, takovou, která vysvětluje chování a reakce zúčastněných, jež se novinářům, fanouškům i vedení ligu zdály tehdy tak nepatřičné.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.