Ve formuli začal závodit až v letech, kdy jiní končí s kariérou. Juan Manuel Fangia byl nepřekonatelnou legendou

Petr Stoško
Foto: Netflix

Když se dnes řekne formule 1, tak se většině lidí vybaví Michael Schumacher nebo Lewis Hamilton. Ale skalním fanouškům a mnohým bývalým jezdcům královny motorsportu vyvstane na mysl jako první Juan Manuel Fangia, který byl dlouhá desetiletí nepřekonatelnou legendou formule 1.

Argentinec Juan Manuel Fangia byl u zrodu samotné formule 1 v roce 1950, a i když nevyhrál celkové bodování úplně prvního ročníku, stal se už na počátku jednou z jejích hlavních tváří.

Už před příchodem do Evropy, kde formule 1 vznikla, byl v rodné Argentině velkou motoristickou hvězdu a do Evropy odjížděl v 38 letech jako zkušený závodník, přičemž měl ta nejslavnější léta stále před sebou. Z prvních osmi ročníků formule 1 opanoval Argentinec hned 5 šampionátů a po právu byl považován za největšího a nejlepšího jezdce své doby.

Dokument se zaobírá hlavně jeho kariérou v Evropě a jeho působením ve formuli 1, kde Juan Manuel Fangia získal respekt svých konkurentů, novinářů i fanoušků za své výkony na trati.

Mnozí bývalí piloti formule 1 vzpomínají na velkého šampiona královny motorsportu a snaží se porovnávat prvopočátky se současnými trendy. Své postřehy v dokumentu přidávají mistři světa Nico Rosberg, Alain Prost, Mika Häkkinen nebo Jackie Stewart, který měl s Fangiem nejvíce společných zážitků.

Dokument Francisca Macriho Život v plné rychlosti: Příběh Juana Manuela Fangia vzdává poctu jednomu z nejlepších jezdců v historii formule 1, sportovci, který dosáhl ve své zemi takového uznání, jakého se dostává jen těm největším legendám.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.