Apollo 11: Nově objevené záběry cesty na měsíc vyráží dech i dnes, po více než 50 letech

Petr Stoško
Foto: Netflix

Dne 20. července roku 1969 dvojice astronautů Neil Alden Armstrong a Edwin Eugene Aldrin poprvé stanula na povrchu Měsíce. Byl tak překročen milník v oblasti poznávání vesmíru kolem nás. V dokumentu Apollo 11, který je dostupný na Netflixu, uvidíme několik dosud ztracených a nezveřejněných záběrů, které podrobně mapují cestu Apolla 11.

V roce 1961 americký prezident pronesl, že se do konce desetiletí lidstvo dostane na povrch Měsíce, a právě mise Apolla 11 byla ta, která měla daný slib splnit. Trojice hrdinů, skládající se z velitele Neila Aldena Armstronga, pilota lunárního modulu Edwina Eugena Aldrina, Jr. a pilota velitelského modulu Michaela Collinse, se 16. července vydala na několik dní dlouhou výpravu s cílem poprvé stanout na pevné půdě mimo Zemi.

Režisér Todd Douglas Miller dal dohromady několik desítek nově objevených záběrů. K dispozici mu bylo i 11 000 hodin autentických zvukových záznamů, které vykreslují pocity astronautů, velína v Houstonu i médií.

Dokument i díky novým záběrům detailně mapuje atmosféru před startem raketoplánu a plně ukazuje napětí ve tvářích všech zúčastněných. Ačkoliv všichni dobře víme, jak let dopadl a co všechno přinesl, sledovat autentické záběry je stále neuvěřitelně napínavé.

Ačkoliv posádka Apolla 11 uspěla, ne vše šlo při cestě tam a zpět dle plánu. Právě autentická zvuková stopa včetně záběrů poukazuje na to, kolik práce a úsilí museli astronauti a NASA vůbec vynaložit, aby se vše povedlo. I dnes po více než 51 letech je jejich úspěch fascinující a neuvěřitelně odvážný.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.