Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka. Netflix se chystá vydat dokumentární sérii, která může vyvolat pořádný rozruch

Foto: Netflix

V roce 2021 na Netflixu bodoval pětidílný seriál Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu (Turning Point: 9/11 and the War on Terror). Nyní přichází na řadu další várka zlomových okamžiků, tentokrát se zaměří ale na atomovou bombu a studenou válku. Dokumentární série, která možná vyvolá pořádný rozruch, na Netflix dorazí už v břenu.

„Studená válka byla první válkou v historii, která mohla skončit apokalypsou.“

Zatímco studená válka skončila v roce 1991, je jasné, že vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem – někdejším centrem Sovětského svazu – zůstávají přinejmenším napjaté. Globální dopady studené války se současnou geopolitickou krajinou šíří dodnes, ale může být obtížné pochopit, jak boj o ideologickou nadvládu v polovině 20. století nadále lapá bezpočet národů do pokračujících nepokojů.

Na Netflix už 12. března dorazí dokumentární série režiséra Briana Knappenberga Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka (Turning Point: The Bomb and the Cold War). Streamer se rozhodl rozšířit franšízu Zlomové okamžiky, kterou vydal v roce 2021. Ta se věnovala 11. září a terorismu. Tentokrát můžeme očekávat rovnou devět dílů, které se budou dotýkat velmi aktuálního světového dění.

„Studená válka sice skončila, ale my prožíváme novou studenou válku.“

Série se zaměří na vývoj atomové bomby a dramatické šíření jaderných zbraní v následujících desetiletích. Blíže se podívá na studenou válku od rozpadu Sovětského svazu až po vzestup Vladimira Putina a ruskou invazi na Ukrajinu.

Dokument obsahuje kolem stovky rozhovorů vedených v sedmi zemích po celém světě, které odhalují osobní příběhy ukazující, jak moc studená válka změnila životy a ovlivnila světové dějiny. Uvidíme rozhovory s těmi, kteří přežili atomovou bombu svrženou na Hirošimu až po rozsáhlé natáčení na Ukrajině, v Německu a v některých bývalých sovětských zemích.

J. Robert Oppenheimer a general Leslie Groves během Trinity Testu
Foto: Netflix

„Studená válka byla studená. Toto je nestabilní horká válka.“

V dokumentu se objeví také odborníci na historické události a sedm současných nebo bývalých světových vůdců včetně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nebo estonské premiérky Kajy Kallas. Chybět pak nebudou ani prominentní politické osobnosti, mezi kterými bude například generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, bývalý ředitel CIA Robert Gates a bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Rice.

Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka představí také klíčové postavy studené války včetně syna Julia a Ethel Rosenbergových, prominentních německých protestních vůdců, kteří pomohli svrhnout Berlínskou zeď, a také jeden z posledních dlouhých rozhovorů s jaderným aktivistou Danielem Ellsbergem.

Každá epizoda přiblíží současný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou a představí ho jako příklad toho, jak je zkoumaná historie přímo spojena s událostmi dneška. „Téměř každá část války na Ukrajině je ozvěnou studené války,“ vysvětluje režisér Brian Knappenberger.

Zdroje: Netflix, trailer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.