Skutečný příběh, který stojí za strašidelným a démonickým dokumentem Netflixu Ďábelské alibi

Foto: Netflix

Dokument Netflixu Ďábelské alibi (The Devil on Trial), který vyšel 17. října 2023, zkoumá jediný případ, kdy bylo posednutí démonem poprvé použito jako obhajoba v americkém soudním procesu v případu vraždy.

Případ, často označovaný jako Devil Made Me Do It se v roce 1981 zabýval vraždou Alana Bona rukou jeho 19letého nájemníka Arne Cheyenne Johnsona. Dokument Ďábelské alibi ukazuje nejdříve rodinu, která se potýkala s posednutém svého syna jedenáctiletého Davida Glatzela.

První znepokojivých událostí se stala v červenci 1980, kdy David a Johnson společně uklízeli pronajatý dům. David tvrdil, že uviděl strašidelnou postavu, která ho strčila na postel a promluvila k němu. Následně chlapec celé měsíce tvrdil, že má strach a postavu vídá. Ta údajně vyhrožovala, že ublíží jeho rodině, a přísahal, že mu vezme duši.

V následujících dnech prý David odříkával biblické pasáže a jeho tělo se třáslo od hlavy až k patě, jako by na něj zaútočila neviditelná síla. Davidova rodina měla strach a začala chlapce v noci hlídat na směny. V dokumentu vyprávěli, že chlapec kopal, kousal, plival a nadával.

David Glatzel z fotek, kdy byl údajně posednutý ďáblem.
Foto: Netflix

Rodina Glatzelových také oslovila svůj kostel v naději, že by jim mohl pomoci některý z duchovních. Tvrdili, že katolická církev svatého Josefa poslala kněze, aby Davida prohlédl, ale nedokázal přijít na kloub Davidovým problémům. Poté se obrátili na démonické vyšetřovatele Lorraine a Eda Warrenovy.

David pak v říjnu 1980 podstoupil exorcismus, na který dohlíželi kněží. A nyní se dostáváme k Johnsonovi. Během procesu se Johnsonovi posmíval démonovi a říkal mu, ať raději vstoupí do jeho těla, než aby ubližoval malému chlapci. A to se podle rodiny také stalo. Démoni se totiž nesmí vyzývat.

Johnson po nějaké době zabil svého známého a když ho policie zatkla, tvrdil, že si z daného okamžiku vůbec nic nevybavuje že byl pod vlivem Satana, když 40letého muže po hádce více než 20krát bodl kapesním nožem.

Arne Cheyenne Johnson
Foto: Netflix

Soud skončil mediálním cirkusem, protože přátelé a rodina Johnsona podpořili v jeho šokujícím tvrzení. Na jeho stranu se postavili i paranormální vyšetřovatelé Warrenovi a jeho právník před porotou navrhl, že strašlivý zločin byl ve skutečnosti dílem ďábla.

Dne 24. listopadu 1981, po 15 hodinách jednání, byl Johnson odsouzen k 10 až 20 letům vězení, ovšem nakonec byl za mřížemi pouhých pět let. Poté by propuštěn a v dokumentu Netflixu sám promlouvá.

Zní vám tento příběh povědomě? Inspiroval totiž několik beletrizovaných filmů i seriálů včetně celovečerního filmu z roku 2021 V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz.

Zdroj: Dokument Ďábelské alibi

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.