Angela Merkelová studovala v Československu a měla být tajnou agentkou výzvědné služby. Netflix vydal dokument o její cestě na vrchol

Petr Stoško
Foto: Artemis Rising Foundation / LOOKSfilm / MBK Productions

Dnes 1. března na Netflixu vychází nový Dokument Merkelová, který pojednává o bývalé německé kancléřce Angele Merkelové. Její politická cesta z východního Německa až na kancléřku SRN byla náročná a strastiplná. Připravili jsme pro vás několik zajímavostí o této německé političce.

První manžel

Narodila se jako Angela Kasner a své příjmení, pod kterým ji všichni známe, získala od svého prvního manžela, fyzika Ulricha Merkela. Po rozvodu v roce 1982 si jeho příjmení ponechala. Dnes je již čtvrtstoletí šťastně provdána za německého kvantového chemika Joachima Saunera.

Odmítla špionáž

V roce 1970 dostala Angela Merkelová nabídku, aby připojila ke Stasi. To byla tajná služba, neboli rozvědka německé demokratické republiky. Merkelová jejich nabídku odmítla se slovy, že by nebyla moc dobrým agentem, protože toho moc nenamluví.

Působila i v Československu

Doktorát z fyziky získala v roce 1986 na Československé akademii věd na ústavu organické chemie a biochemie.

Původ

Angela Merkelová má kromě německých předků také i polské, jelikož její otec měl polské kořeny. Angelin dědeček z otcovy strany se narodil v polské Poznani.

Nezvyklá fobie

Angela Merkelová trpí fobií ze psů. Jednou ji pes chytl za nohu a od té doby se jich bojí. Při politických návštěvách žádala, aby se kolem nepotulovali žádní psi. Této její fobie podle mnohých využíval Vladimir Putin, když se na jejich setkáních několikrát náhodně objevili psi, kteří měli za cíl ji rozhodit.

Milovnice fotbalu

Fotbal je v Německu velmi populární. Láska k fotbalu propukla u Angely již při studiích, ne až poté, co se stala kancléřkou, jak z oblibou její kritici říkají. Mnohokrát přišla po zápase do šatny německého národního týmu, aby pogratulovala ke vítězství.

Kuchařka Angela

Lidé v jejím blízkém okolí říkají, že je velmi dobrá kuchařka. Uvaří a upeče prý skoro všechno a některé její dezerty jsou údajně naprosto vynikající

Zdroje: superillu, discoverwalks, biografie Angela Merkel, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.